10 vragen Hoe gezond is ons brood?

1. Wat is het verschil tussen volkoren en ander brood?

Bij de productie van wit extractmeel worden de minerale en vitaminebevattende componenten van de volle korrel (zaailing, grenslagen) verwijderd. Jammer eigenlijk. Omdat ze alles bevatten dat brood als voedsel waardevol maakt. Volkoren tarwemeel heeft nog steeds al deze ingrediënten. "Bij volkoren moet je de schaal zien", zegt de formule van FIT FOR FUN-deskundige professor Hauner. "Helaas spelen mensen vaak vals. Zonnebloempitten op brood of broodjes zijn slechts decoratie. Daaronder wordt meestal witte bloem gebakken. "Dit geldt ook voor bruin brood. Veel knäckebroden hebben op hun beurt een hoog aandeel volle granen. Volkoren brood is donkerder dan wit brood omdat het alle graaningrediënten bevat.

2. Wat is goed brood?

Een goed brood wordt gemaakt van deeg, dat men liet rusten tot het meel kon gisten met gist of zuurdesem. De typische broodsmaak ontwikkelt zich ook tijdens deze deegpauze. Bij massaproductie vervangen additieven en aroma's de deegrest. Dat is toegestaan, maar het smaakt niet zo goed.

Conclusie: Een goed brood moest volwassen worden in de voorbakperiode en duurt daarom langer. Over de gezondheidswaarde, de kwaliteit van vakmanschap, maar zegt niets.

3. Kan ik brood eten en verliezen?

Dat hangt af van wat er in het brood zit en waarvoor het wordt gebruikt. Brood met een hoog volkorengehalte verzadigt beter en langer dan bakkerijproducten uit witte bloem - volkoren brood heeft slechts een dieptepunt. De situatie is anders met wit brood: het heeft weinig calorieën maar een hoge glycemische index. Wanneer verbruikt, schiet de bloedsuikerspiegel omhoog en valt dan snel af. Hunkeren is het resultaat. Volkorenbrood met zijn hoog vezelgehalte en zijn lange keten (goede) koolhydraten zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel slechts matig stijgt. Als je echt vet wilt verbranden, moet je de hoeveelheid koolhydraten 's avonds laag houden en meer eten: gebruik een tot twee dunne plakjes volkorenbrood met cottage cheese of cottage cheese en garneer met veel salade en groenten.

4. Is er een betrouwbare verzegeling?

Bakkers hebben zich een paar jaar lang toegelegd op langzaam bakken. Hun zegel is de slak met de oven als een slakkenhuis. Ze laten hun zuurdesem lange tijd (drie fasen) gaan, geven op en bakken volgens het traditionele principe van zuiverheid en vakmanschap. Daarnaast zijn er regionale zegels die verwijzen naar goed, ambachtelijk gemaakt brood. En sommige bakkers hangen zelfs een lijst op met alle gebruikte ingrediënten (volledige aangifte) in hun verkoopruimte.

5. Wat is het gezondste brood?

Veel bakkers plakken kleine stukjes papier met florale namen op hun brood: ze moeten vitaal, fit, vetarm en rijk aan omega-3-vetzuren zijn. Dit is meestal een indicatie voor kant-en-klare mixen. Basisingrediënten zijn echter gezond in brood, zolang ze bestaan ​​uit de hele korrel met zijn diverse, vooral die van de B-groep. Bovendien zijn volle granen rijk aan eiwitten en hoogwaardige koolhydraten. Vanuit dit oogpunt is volkorenbrood de gezondste optie, vooral volkorenrogge, omdat het het hoogste mineralen- en vitaminegehalte heeft. Als de bakker in goede traditie een driestadig zuurdesem neemt en geen additieven gebruikt, heeft men een goed, gezond brood.

6. Wanneer is brood zwaar in de maag?

Wie gezond wil eten en daarom kiest, moet kauwen. Anders worden de graancomponenten niet goed vrijgegeven en wordt de darm overweldigd. Brood met gemalen granen zijn gemakkelijker te hanteren. Er zijn ook individuele onverenigbaarheden met individuele granen of tegen de rijzende gist en / of zuurdesem: Het uitproberen is hier het motto. Oude granen zoals spelt, amarant, emmer of eenkoren worden vaak goed verdragen en hebben een uitstekende samenstelling van eiwitten, mineralen en vitamines.

7. Hoe wordt brood het beste bewaard?

De optimale plaats is droog en heeft kamertemperatuur. Im Brood absorbeert vocht en wordt hard. Goed zijn stenen en kleipotten, die echter één keer per week moeten worden gewassen met azijnwater om schimmel te voorkomen. Het is het beste om de potten na het schoonmaken op 200 graden in de oven regelmatig kiemvrij te bakken. Goed brood met een hoog gehalte aan volle granen kan ook maximaal twee weken in de papieren zak in de oven worden bewaard.

8. Wat is het verschil tussen biologisch en volkorenbrood?

Brood met de biologische zeehond is onderworpen aan dezelfde voorwaarden als alle biologische producten: geen gebruik van sprays voor het graan, nee. Veel biologische bakkers doen zonder toevoegingen en voormengsels. Volkoren brood is ook verkrijgbaar bij de conventionele bakkerij. En niet elk biologisch brood is gemaakt van volle granen. Het is de moeite waard om te vragen!

9. Kan hele korrel ziek maken?

Graan bevat natuurlijke stoffen die roofdieren afweren. Deze omvatten fytinezuur en lectinen, die lang als schadelijk worden beschouwd, maar volgens recente studies bij mensen zijn ze gezondheidsbevorderend. Ze versterken het immuunsysteem en reguleren de bloedsuikerspiegel. Ze worden verteerbaar door krachtig kauwen van het brood.

10. Is een brood puur vegetarisch?

Bakkers mogen cysteïne aan hun deeg toevoegen. Deze substantie voorkomt dat het deeg vast komt te zitten in machines, waardoor aroma en vormvastheid worden verkregen. Cysteïne werd tot 1991 verkregen uit menselijk haar. Ondertussen zijn varkensharen of biotechnologie toegestaan ​​cysteïne bronnen. Op verpakt brood moet dit additief worden aangegeven. Voor losse bakproducten vraag het maar. Goede bakkers hangen een volledige verklaring in hun verkoopruimte.