Aroma recepten spice cuisine

chili

Chili : als je het lekker vindt, kun je chili gebruiken voor bijna alles. We combineerden het deze keer met een dessert.

Gember en koriander

Koriander : het graan smaakt zoet, houtachtig, een beetje sinaasappelschil. Fijn met worteltjes, aardappelen, visbouillon. Gember : warme, citrusachtige scherpte. Ook heerlijk in thee, kool, bladgroenten of wokgerechten.

Komijn en witte peper

Komijn : ook wel komijn genoemd, het hoofdingrediënt in curry-mixen. Geweldig met peulvruchten en stoofschotels. Witte peper : iets milder, minder etherisch dan de zwarte - daarom ideaal voor lichte sauzen, gevogelte, vis.

Zwarte peper en anijs

Zwarte peper : de sterkste peper met een hoog aandeel eucalyptusachtige etherische oliën. Anijs : een beetje zoals komijn, alleen zoeter en malser. Interessant voor pluimvee, fruit, rode bieten of wortels.

Saffraan en piment

Saffraan : Scarlet littekens van een crocus soort voor het kruiden en kleuren van rijst, gebak en sauzen. Zeer duur en productief. Piment : de grote korrel doet denken aan kruidnagel en peper. Het maakt deel uit van het peperkoekkruid, maar gaat ook goed samen met pompoen.

Laurier, kaneel en kardemom

Laurier : kruidachtige gedroogde bladeren van een groenblijvende boom. Geweldig voor bouillon, soep, stoofpot. Kaneel : verkrijgbaar als een stok of poeder. Warme, zoetige smaak die ook goed past bij vleesgerechten. Kardemom : Zeer typisch bitterzoet en toch fris aroma. Ondersteunt uitstekende pudding, fruit of vis.