Rugpijn Vier alternatieve therapieën

acupunctuur

In modelprojecten van de wettelijke ziekteverzekeringsmaatschappijen werd de effectiviteit van deze Aziatische behandeling voor rugklachten bewezen. Afhankelijk van de symptomen reageren 60 tot 80 procent van de patiënten op de behandeling. Volgens de traditionele leer zouden de naalden de stroom van energie in het lichaam opnieuw moeten activeren en zo de zelfhelende krachten moeten versterken. Eén tot drie sessies per week zijn aan te raden (met minstens één vrije dag).

Acupunctuur werkt langzamer dan de klassieke pijnspuit, maar zelfs bij acute pijn als na een spit moet na één of twee sessies een verbetering van de symptomen worden gevoeld. Omdat acupunctuur minder bijwerkingen veroorzaakt dan traditionele pijnstillers, wordt het met name aanbevolen voor de behandeling van chronische aandoeningen.

INFO
De kosten van 30 tot 70 euro per sessie nemen meestal de wettelijke ziekteverzekering over.

Osteopathie

Met zijn handen detecteert de osteopaat verstoppingen in het bindweefsel, dat onder andere organen, spieren en botten omhult en uiteindelijk alle cellen van het lichaam verbindt. Deze crosslinking maakt bindweefsel tot een belangrijk maar kwetsbaar communicatiesysteem.

Ontbrekende en overbelasting kan de informatiestroom verstoren en, volgens de wet van de keten, reacties veroorzaken die ver verwijderd zijn van de wortel van het kwaad. Een verstuikte voet boven de kuit, knie en bekken kan bijvoorbeeld een pijnlijke blokkade van het iliacale iliacale gewricht veroorzaken.

De osteopaat volgt deze gebeurtenissen en probeert de blokkade op te heffen door te drukken, te duwen en te trekken. Na één à twee sessies moet verbetering worden gevoeld, in chronische gevallen na ongeveer zes.

INFO
Osteopathie (60 tot 100 euro per sessie, getrainde therapeuten onder) is geen contante uitkering.

chiropractie Laatste redmiddel: operatie

Er zijn gevallen waarbij zachte therapieën niet helpen en operaties onvermijdelijk zijn (zie pagina 7). Echter, veel zeldzamer dan sommige artsen denken. Zo worden er jaarlijks ongeveer 70.000 tussenwervelschijfoperaties uitgevoerd, met matig succes: in ongeveer 60 procent van de gevallen keren de symptomen terug, bijvoorbeeld vanwege littekens of omdat de patiënt vervolgens zijn probleemzone niet voldoende bijhoudt. Een OK maakt beweging en gerichte ontspanning niet overbodig.