Massage De geweldige massage ABC

aroma massage

Een effectieve combinatie van genezende geuren van etherische oliën en een rustgevende massage. De oliën hebben een verwarmend, verkoelend, voedend of opwekkend effect op de huid. De geur heeft ook invloed op het limbisch systeem, het centrum voor emotionele controle in de hersenen. En helpt stress te verminderen en te ontspannen. Goed om te weten: melisse, rozengeur en lavendel helpen bij nervositeit. Sinaasappel, bergamot of citrusgeur is een stimulerend middel.

Let op: "Vooral op citrus essences, sommige huid is allergisch, test het van tevoren", adviseert Ulrike Steinecke, voorzitter van de Duitse vereniging van fysiotherapie.

borstelmassage

Ideaal voor thuis. Borstels met natuurlijke borstelharen zijn het meest geschikt. Controleer voordat je iets koopt of het goed voelt door over de rug van je hand te aaien. Voer vervolgens de massage uit met een aangename, zachte druk voor u. Dit bevordert de bloedsomloop en heeft een verkwikkende werking. Zwaar boenen over de huid is niet nodig! Bovendien helpt "de massage tegen kleine puistjes en bultjes, bijvoorbeeld op de bovenarmen en dijen", zegt Steinecke.

Goed om te weten: De borstelmassage kan om de twee tot drie dagen worden uitgevoerd als een ritueel van tien minuten (ontwikkelt zich pas na een paar weken volledig) - bij voorkeur 's morgens, omdat het een stimulerend effect heeft. Daaropvolgende crèmes of oliën bevorderen het welbevinden.

Colon massage

Het stimuleert de mobiliteit van de darm en wordt toegepast op constipatie of een opgeblazen gevoel. Colon-massage is een wetenschappelijk erkend alternatief voor laxeermiddelen. De speciaal opgeleide masseurs zijn gericht op de behandeling na het ademen van de massage. Bij het uitademen strijkt de masseur de borst zachtjes vanaf de taille tot de taille. Het proces wordt zo vaak als gewenst herhaald.

Goed om te weten: "De colonmassage kan worden voorgeschreven door de arts. Maar na een instructie van een masseur, kan ze het ook allemaal thuis doen, "zegt Steinecke. "Naar mijn ervaring kan het in veel gevallen worden afgegeven met spijsverteringsproblemen bij therapeutische preparaten."

Deep tissue massage

Deze techniek concentreert zich enerzijds op de diepere lagen van spieren en bindweefsel. Dit gebeurt met gerichte druk in de pijnzone om bijzonder hardnekkige spierspanningen en krampen op te lossen. Goed om te weten: aan de andere kant "met deze massage, zoals in osteopathie, wordt de fascia ook behandeld (vaste, vezelige weefsellagen die de spieren en organen omringen, dwz rood.). Dit heeft een pijnstillend effect en bevordert genezingsprocessen, zoals na blessures, "zegt Thomas Marquardt, de osteopaat van de Bundesliga club HSV.

elektrische massage

Voetmaskers, massagesticks, matten, kussens of fauteuils. Elektrische kneedtools voor thuis willen concurreren met de professionele gilde. Door druk en vibratie moeten ze het gewenste massagegevoel produceren, ook de bloedsomloop bevorderen en spierspanning in bepaalde delen van het lichaam vrijgeven.

Goed om te weten: misschien kunnen de apparaten verlichting bieden voor chronische symptomen of een grote behoefte aan ontspanning - op voorwaarde dat de kwaliteit voldoende is (tips over welke apparaten geschikt zijn, of een overzicht van wat ze bijvoorbeeld kunnen zien). "Een masseur is echter geen vervanging voor de elektrische helpers. Ze werken niet doelgericht, dus kunnen ze speciale probleemgebieden nauwelijks effectief aan, "zegt Steinecke.

reflexologie

Op de voeten, handen en oren heeft het lichaam zogenaamde reflexzones die bijvoorbeeld overeenkomen met individuele spiergroepen en organen. "De voetreflexmassage van Hanne Marquardt stimuleert de verschillende zones met zachte druk, waarbij indirect aandacht wordt besteed aan de oorzaken van de ziekte", zegt Marquardt. Goed om te weten: vooral voor chronische hoofdpijn, maag- en darmziekten, allergieën en stressgerelateerde ziekten heeft deze massage zichzelf bewezen.

Tip: Blootsvoets lopen stimuleert ook onze microkosmos in de voet.

gezichtsmassage

Lachen, kauwen, huilen of fronsen - zonder gezichtsspieren zou er geen gedoe zijn. Ze zijn bijna altijd in gebruik. Geen wonder dat ze vaak overbelast zijn - en we knijpen uit de waslook. "Een cosmetische gezichtsmassage verbetert de lymfestroom en verhoogt de bloedcirculatie, wat zorgt voor een frisse teint", zegt expert Steinecke.

Goed om te weten: een gezichtsmassage is uitzonderlijk rustgevend en helpt ook tegen hoofdpijn en overspannen ogen.

Hotstone-massage

De behandeling met de warme stenen is onafhankelijk in alle delen van de wereld ontstaan. De voornamelijk basaltstenen worden verwarmd tot ongeveer 60 graden en onder of op het lichaam geplaatst. Andere stenen worden actief bewerkt en de patiënt wordt gemasseerd, waarbij de stenen bijzonder geschikt zijn voor fricties (kleine, cirkelvormige bewegingen) of kloppen. Bovendien is het mogelijk om een ​​seconde met een steen te slaan en een vibratie-stimulus in te stellen. "Naast de massage zorgt de hitte ook voor spierontspanning. Net als de klassieke massage wordt er ook rood licht of Fango gebruikt ", zegt Steinecke.

Goed om te weten: af en toe worden koude stenen gebruikt, het contrast tussen warmte en koude heeft een evenwichtsverhogend effect op het autonome zenuwstelsel.

interferentie massage

Met een speciaal apparaat dat werkt met een combinatie van diepe stroom en trillingen, beweegt de therapeut door het lichaam - verhoogt de activiteit van de spieren en het zenuwstelsel, stimuleert de bloedcirculatie en lymfestroom. Het effect is om naar het onderhuidse weefsel te reiken en cellulitis te laten verdwijnen.

Goed om te weten: een effect wordt pas duidelijk na verschillende behandelingen. "Bovendien zijn een gezonde voeding en lichaamsbeweging noodzakelijk", zegt Ulrike Steinecke.

Japanse vingerdrukmassage

Met Shiatsu-massage worden blokkades in de energiekanalen (meridianen) opgespoord en losgelaten - zodat Chi, de term uit het Verre Oosten voor onze levensenergie, vrijelijk kan stromen. Hoewel de naam een ​​vingermassage aanduidt (shi = vinger, atsu = druk), worden ook de handpalm, elleboog, knie en lichaamsgewicht gebruikt. Verschillende technieken worden gebruikt - zoals zachte ritmische bewegingen, rekken en rotatie.

Goed om te weten: in het geval van sterk geblokkeerde energiebanen kan de behandeling pijnlijk zijn. "De Shiatsu-massage wordt voornamelijk gebruikt voor aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals knieën, heupen, schouders of rug", zegt Marquardt. Dit vereist een lange training als therapeut. Shiatsu is nauw verwant aan de Thaise en Tuina-massage.

Klassieke massage

Zweedse massage is de meest gebruikte klassieke vorm. De combinatie van vijf acties - strelen, kneden, wrijven, tikken en vibrerende bewegingen - maakt weefsel en spieren los, verlaagt de bloeddruk, ontspant, verhoogt de bloedcirculatie, verbetert het celmetabolisme, enz.

Goed om te weten: ideaal tegen alledaagse klachten, "als uw masseur niet volgens het schema van 08/15 masseert, maar vraagt ​​naar uw persoonlijke behoeften", zegt Steinecke.

lymphmassage

Veel voorkomende naam voor lymfedrainage. Zachte druk, cirkelvormige bewegingen en decongestieve oefeningen ontdoen de weefsels van vloeibaar water en metabole eindproducten.

Goed om te weten: alleen opgeleide masseurs en fysiotherapeuten mogen deze gebruiken.

Marma massage

Hier zijn zogenaamde Marma of vitale punten van het lichaam (108 in totaal) gemasseerd met de duimen om energieblokkades op te lossen.

Goed om te weten: de Marmamassage is ook bekend als "Ayurvedische fysiotherapie".

nekmassage

Kantoor- en bureauwerk zijn vergif voor de nek. Bijna iedereen kent de spanning op dit gebied.

Goed om te weten: een massage is aan te raden als rekken en losraken niet langer helpt. Vaak betaalt zelfs de kassier.

massage olie

Er zijn veel varianten: de Ayurvedische, aromatische of volledige lichaamsmassage, om er maar een paar te noemen. Gemeenschappelijk voor iedereen is het feit dat aandacht wordt besteed aan symmetrie en uniformiteit in relatie tot de zijkanten van het lichaam en massagebewegingen, die altijd circulair worden uitgevoerd.

Goed om te weten: oliemassages hebben een ontgiftende werking (in Ayurveda), harmoniserend of stimulerend (met aroma's) en geven altijd om, omdat de overvloedig aangebrachte olie de huid zijdezacht en glad maakt.

Pantai Luar

Pantai Luar betekent "op nieuwe oevers" - en zo voelen mensen die deze Indonesische massage ervaren met kruidenstempels: alsof ze net geboren zijn, diep ontspannen en opgekikkerd. Eerst wordt het lichaam ingewreven met gearomatiseerde olie. Daarna volgt de actuele massage met warme stoffen stempels die een mix van Oost-Aziatische kruiden bevatten. De stempels worden met snelle bewegingen over de huid getrokken, oliën en kruiden zorgen voor een intensieve reiniging en verzorging van de huid. De celvernieuwing wordt gestimuleerd, het bindweefsel versterkt en de huid strakker. De warmte stimuleert ook de bloedsomloop en ontspant de spieren.

Goed om te weten: vanwege "brandgevaar" mag u alleen door een professional worden behandeld. Gecertificeerde therapeuten kunnen bijvoorbeeld bewijzen van training bij de Duitse Welzijnsorganisatie.

Qi massage

Deze methode (vergelijkbaar met de acupunctuurmassage volgens Penzel) is ontworpen om de stroom van levensenergie Qi in het lichaam te stimuleren. Het strelen, persen en kneden van vitale punten zorgt voor diepe ontspanning, holistische regeneratie en verlicht veel aandoeningen zoals verkoudheid, hoofdpijn en rugpijn.

Goed om te weten: de kalmerende werking van het autonome zenuwstelsel vermindert stress duurzaam.

Reiki application / "energie massage"

In de klassieke Reiki-behandeling, die niet alleen een massage is, maar een energetische lading, geeft de gebruiker kosmische energie door aan de patiënt door zijn handen een paar centimeter boven zijn lichaam te houden. De methode moet zelfherstellende krachten revitaliseren en mobiliseren. In Reiki worden de zogenaamde energiecentra (chakra's) specifiek behandeld. Het doel is naast de fysieke gezondheid ook het geestelijke en mentale welzijn. Tijdens de Reiki-therapie voelt de patiënt gewoonlijk een diepe ontspanning.

Goed om te weten: volgens de gebruikers is er niet te veel levensenergie, dus Reiki kan geen kwaad. Hoewel het positieve effect door veel mensen is bevestigd, is het nog niet wetenschappelijk bewezen.

sportmassage

De sportmassage wordt geïnitieerd evenals de klassieke massage met slagen. Deze kunnen ook op elk moment worden gebruikt tussen de individuele massagetoetsen. "Om klaar te zijn om te werken, zou de spiertonus van de atleet, dat is de basisspanning van de spieren, moeten toenemen voor de concurrentie. Daarom gebruikt men snelle en korte spanningen en kneden, evenals kloppen, klappen en hakken, "zegt deskundige Marquardt. "Na het sporten daarentegen is spierontspanning het belangrijkste doel. De spierspanning veroorzaakt door de spanning en mogelijke schade door overbelasting moet worden geëlimineerd, zodat het lichaam zo snel mogelijk zijn toestand voor de wedstrijd bereikt. "

Goed om te weten: De regeneratiemassage volgt de gebruikelijke afkoeling en is ideaal gecombineerd met baden, sauna en / of whirlpool. Men gebruikt ontspannen (detonerende) handvatten zoals kneden en schudden. De massage moet langzaam, expansief en losser worden uitgevoerd.

Thaise massage

Traditioneel genaamd Nuad Phaen Boran ("oude helende aanraking"). Dit omvat de druk- en kneedbehandeling van de energiegeleiders. Daarnaast voert de therapeut rek- en rekbewegingen uit uit de yoga (liggend op een vloermat). "De passieve oefeningen rekken spieren en pezen uit, waardoor de mobiliteit toeneemt. De massage is daarom uitstekend geschikt voor rug- en nekspanningen ", zegt Marquardt.

Goed om te weten: de therapeut moet worden opgeleid, anders kan hij ruw worden!

Under-watermassage

Het effect is vergelijkbaar met een sterke bron in de draaikolk, alleen veel sterker. De drukstraal (0, 5 tot 2, 5 bar) en het intense verwarmende effect van het bewegende water (ongeveer 36 graden) maken ook het diepe weefsel los.

Goed om te weten: "Vandaag wordt deze complexe massage voornamelijk gebruikt bij revalidatie, " zegt Steinecke. "Bijvoorbeeld reuma, problemen met de gewrichten of zeer sterke chronische spanning."

Vierhandenmassage

Misschien wel de hoogste kunst van massage. Vier handen synchroon strijken kostbare sesamolie voor een uur op elk jeugd-vrij gebied van het lichaam. Dit is een sensuele, bijna opwindende ervaring - een gevoel alsof de grenzen van het lichaam verdwijnen.

Goed om te weten: de vierhandige massage wordt serieus aangeboden in Ayurveda-centra. Daar gaan getrainde therapeuten aan het werk.

Nog een pluspunt: de massage bevordert de ontgifting van het lichaam en daarmee de gezondheid.

Wellness massage

Haal diep adem, laat jezelf gaan en geniet van de zachte aanrakingen en bewegingen van de masseur: bij de wellnessmassage draait alles om de feel-good-factor. Als je je ziel niet in het dagelijks leven kunt bengelen, dan is hier de plaats - en de tijd.

Goed om te weten: strikt genomen is deze massage geen aparte categorie. Het combineert eenvoudig sensuele elementen van verschillende behandelingen - zoals smaken, hoogwaardige oliën, ontspannende technieken.

plukken massage

Een ideale oppepper voor vermoeide benen. Smeer wat olie in je handen en breng het in een cirkelvormige beweging aan op de boven- en onderbenen. Neem nu de huid tussen uw duim en wijsvinger en til hem van het onderhuidse weefsel en laat hem vervolgens los. Trek eerst van de knie naar de dij (aan alle kanten), vervolgens van de enkels naar de knieën. Aan het einde, strek voorzichtig beide benen. Door het plukken wordt de bloedsomloop bevorderd. Spierspanningen worden vrijgegeven, het bindweefsel lijkt strakker. Bovendien wordt "de verwijdering van metabole eindproducten gestimuleerd", zegt Steinecke.

Goed om te weten: het plukken van het gezicht helpt ook om de spieren te ontspannen en de huid strakker te maken. Vaak wordt ook een epileermassage uitgevoerd om striae te voorkomen. Wrijf eerst de te behandelen gebieden in met massageolie, til vervolgens de huid voorzichtig op met uw wijsvinger en duim en wals. Gelieve slechts tot ongeveer een maand voor aflevering te plukken.