Bergbeklimmen: de Watzmann-oostmuur Madness Watzmann

Aankomst: Hoog op, de ochtendzon brengt de Watzmann-piek tot een glans - we zullen hem in ongeveer zes uur bereiken Samen eenzaam: voor ons staan ​​Margarete en haar berggids Korbi op weg naar de oostelijke muur. Onder ons ligt de machtige ijskapel - een enorm lawinesneeuwreservoir In de Gehpasspassagen, zoals hier in het onderste gedeelte van de Berchtesgadener-weg de Watzmann-oostmuur, heeft men geen veiligheid nodig. Niettemin, moet men ook zeker-betaald in de lichte secties zijn - en zonder hoofd naar hoogte hoe dan ook, niets in de berg ... Seilschaft: "Tot aan de zuidelijke punt is er nog steeds een heleboel Achim - dus het is goed", zegt Max en trekt aan het touw Zekere voeten: goede bergschoenen zijn het belangrijkste stuk gereedschap. De klaar-gemaakte alpine laars "Ferrata GTX" door Hanwag (ongeveer 200 euro) is bijzonder rand-stabiel, comfortabel en gemakkelijk te grijpen Bij elke stap: als je door de Watzmann-oostkant wilt komen, moet je je concentreren op de sporen van de berggids en deze snel volgen. Omdat hier het grootste rotsgevaar bestaat. Er is geen tijd voor een ontspannen uitzicht op de Königssee diep in de vallei Time-out: de pauze bij de bivak is kort maar urgent - de volgende uitloop naar de Watzmann-Südspitze is de moeilijkste van de hele tour (linker redacteur Achim Sam, rechts met touw zijn berggids Max Bolland) Op de limiet: met de laatste kracht trekt Ex-True Fitness-blogredacteur Achim Sam de oostelijke muur van de Watzmann op. Over het algemeen kwelt hij zichzelf zeven uur lang bergopwaarts Levensverzekering: bij een karabijnhaak, touw en harnas in nood hangt het leven Power act: met de laatste rest van arm- en beenvet trekt Achim Sam de loopvlakken van het Watzmann-oostfront omhoog "Watzmann, Watzmann, noodlotberg - je bent zo groot en ik slechts een dwerg", zingt Wolfgang Ambros door mijn hoofd. Hoe goed is hij toch met zijn liedje Verhuizers: samen op het topkruis van de Watzmann-Südspitze op 2712 meter hoogte. Veel trots en vreugde trekt de hoeken van onze mond op (van links naar rechts: berggidsen Raphael en Max, redacteur Achim Sam, bergbeklimmer-collega Margarete en haar gids Korbi) De afdaling naar Wimbachgries over de zuidwestflank is lang en zwaar (ongeveer vier tot vijf uur), maar het uitzicht is de beste compensatie voor de inspanning Tuit: Het pad door het Wimbachtal loopt eeuwig verder ... Hoe kom je door de Watzmann-oostmuur

Uitgangspunt: Ostwandbesteiger neemt Schönau het beste het laatste schip om 17.15 uur over de Königssee naar St. Bartholomä en overnacht in het Ostwand-kamp. Vanaf daar duurt de wandeling naar de oostmuur slechts ongeveer een uur.
Beklimming: De eenvoudigste route door de oostmuur is de Berchtesgadener Weg. Let op: eenvoudig is relatief! Het gaat 2100 meter met veel klimmomenten (moeilijkheidsgraad 3+) tot aan de zuidpunt. Tijd: tussen 6 en 8 uur.
Afdaling: over de zuidwestflank (lang en uitdagend met via ferrata en puinvelden) naar Wimbachgries naar Wimbachbrücke. Duur: ongeveer 4 tot 5 uur. Totale lengte van de overtocht ongeveer 22 kilometer (ongeveer 14 uur).
Vereisten: zeer goede conditie, zekere voet, geen hoogtevrees, klimervaring. Gevaren / Moeilijkheden: Rockfall, lawine, weersverandering, padvinden en lengte van de tour.
Berggids: Het oostgezicht is niet zonder risico, zelfs voor ervaren klimmers. De inspectie in het touw met een lokale berggids biedt de hoogste veiligheid. We waren onderweg met de door de staat gecertificeerde berggids Max Bolland van 'ervaringsberg' (bijvoorbeeld 610 euro inclusief voorbereidingscursus in de Kampenwand, www.erlebnis-berg.com, tel. 0170/161 64 70). De tour met de Watzmann-expert Heinz Zembsch (372 beklimmingen!) Kost 440 euro zonder voorbereidingscursus (, tel. 08652/669 35).
Meer informatie: www.berchtesgadener-land.com.