April 23, 2021
blasenentz-ndung-wenn-es-der-blase-brennt-und-ziept-4-8351220

Cystitis Als het in de blaas brandt en trekt

De meeste vrouwen kennen ze, velen lijden zelfs regelmatig: een blaasontsteking is een zeer vervelende zaak. Hoe kun je jezelf beschermen?

Naar schatting lijdt elke tweede vrouw minstens eenmaal in haar leven aan cystitis. Deze term voor de ziekte, die in de jargon-cystitis wordt genoemd, is eigenlijk onvolledig en artsen spreken meer over een urineweginfectie. Omdat in de meeste gevallen niet alleen de blaas wordt aangetast, maar ook de urineleider. Bij meer ernstige ziekten breidt een alledaagse cystitis op de renale bekkenbodem en de nieren zich uit. Maar wat gebeurt er precies?

De oorzaken van cystitis

Cystitis zorgt ervoor dat bacteriën – de meeste van hen E. coli – de urineleider binnenkomen en naar de blaas migreren. Trouwens, dit is de reden waarom vrouwen zoveel vaker lijden dan mannen: terwijl de urineleider van een man ongeveer 20 centimeter lang is, is het bij een vrouw slechts twee tot vier centimeter. De bacteriën moeten dus een veel kortere afstand afleggen. Zodra ze zich in de blaas hebben gevestigd, irriteren ze het slijmvlies rondom de blaas. Dit leidt tot een van de meest voorkomende symptomen van cystitis: de drang om constant te moeten plassen. Het slijmvlies geeft het signaal dat je naar het toilet moet en wanneer het geïrriteerd is, geeft het deze impuls veel eerder vrij.

Hoe komen de bacteriën in de urineleider?
Een van de meest voorkomende oorzaken is een verkeerde veegtechniek op het toilet, vooral in grote bedrijven. E. coli-bacteriën zijn in de dikke darm aanwezig en wie van achteren naar voren veegt, fungeert als een soort lift voor de kleine dassen (de naam doet ze verkeerd, in de ingewanden klopt dat).

Een andere oorzaak van cystitis is het mooiste ding in de wereld: seks – er is zelfs de term “wittebroodswende cystitis”. Vanwege frequente matrassporten en de bijbehorende mechanische wrijving kan het slijmvlies van de blaas ook geïrriteerd raken. Andere oorzaken kunnen een immuundeficiëntie zijn, sommige stofwisselingsziekten zoals diabetes, bepaalde medicijnen of zwangerschap, omdat dit de hormoonbalans verandert. Zoals ik al zei, mannen hebben aanzienlijk minder last van een blaasontsteking dan vrouwen en ze moeten in ieder geval naar de dokter gaan met de beschreven symptomen. Voor vrouwen zijn de dingen anders: daar kunnen bepaalde huismiddeltjes de ziekte snel onder controle krijgen. Het volgende is van toepassing: Als de symptomen na ongeveer twee dagen niet verdwijnen, moet u een arts raadplegen. Hetzelfde is waar als u bloed in de urine heeft, omdat dat de betrokkenheid van de nieren kan suggereren. Bij ernstige blaasontstekingen schrijft de arts een antibioticum voor dat enkele dagen wordt ingenomen.

Wat kan ik doen als een blaasontsteking me heeft gevangen?

  • Topprioriteit bij cystitis: veel drinken! Hartelijk – laat ons u adviseren in de apotheek, er zijn verschillende kruidentheeën met ontstekingsremmende werking, die helpen bij blaasontsteking – maar in de eerste plaats gaat het erom dat de urineleider op de juiste manier wordt doorgespoeld, dus alles is toegestaan, wat smaakt. In het ideale geval drink je twee tot drie liter per dag.
  • Warmte doet de verontruste blaas goed, omdat het zorgt voor een goede doorbloeding.
  • Artsen adviseren ook rust om de afweer en het immuunsysteem te versterken. Kook een potje van je favoriete thee, ga op de bank liggen met een warmwaterkruik en trakteer jezelf op een dag met je favoriete serie! Het is ook belangrijk om warme kleding te dragen, vooral het bekkengebied is knuffelbaar!

Als u vaak last heeft van blaasinfecties, kunt u overwegen de volgende buikvrije trend over te slaan.

Hoe bescherm ik mezelf tegen cystitis?

blasenentz-ndung-wenn-es-der-blase-brennt-und-ziept-4-8351220

Zoals ik al zei: het niergebied vindt het helemaal niet koud. De uroloog dr. Wolfgang Bühmann legt in de ‘Apotheken Umschau’ uit dat “koud zijn” ervoor zorgt dat het lichaam de bloedcirculatie beperkt en de afweer plaatselijk verzwakt “. Dus: draag warme kleding, verander onmiddellijk natte badkleding en denk ook aan warme voeten! Andere tips zijn:

  • Veel drinken: bacteriën hebben weinig kans om in de blaas te komen omdat ze direct worden weggespoeld.
  • Het ondergoed zou van katoen moeten zijn, dat op 60 graden wordt gewassen – dus kiemen van de Gar worden geïdentificeerd.
  • Veeg altijd het toilet van voren naar achteren af ​​om bacteriën niet van de anus naar voren te transporteren.
  • Condooms kunnen beschermen tegen sommige cystitis-agenten en vrouwen die meer last hebben van de aandoening, moeten crèmes vermijden die het sperma doden.