April 23, 2021
daniela-katzenberger-machts-richtig-4920684

Daniela Katzenberger doet het goed: spataderen moeten niet lichtvaardig worden genomen!

TV-sterretje Daniela Katzenberger verwijderde opnieuw de spataderen en geeft daarmee een goed voorbeeld. Omdat de veneuze insufficiëntie serieus moet worden genomen.daniela-katzenberger-machts-richtig-4920684

Toegegeven, er zijn meer aansprekende Instagram-verhalen dan die laten zien hoe beroemde spataderen kunnen worden verwijderd.

Toch is het goed dat Daniela Katzenberger haar één miljoen abonnees heeft laten deelnemen aan de procedure – na 2016 overigens voor de tweede keer. Omdat spataderen en spataderen niet moeten worden onderschat.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn verwijde aderen die op het oppervlak van de huid verschijnen als roodachtige tot blauwachtige bosjes. De zwakste vorm ervan, de spataderen, wordt vaak alleen als een dunne rode lijn gezien.

Hoe geavanceerder de extensie, hoe duidelijker de ader wordt – dan spreekt men van spataderen.

Volgens de specialistenkliniek Artemed in München heeft meer dan de helft van alle Duitsers last van spataderen en vrouwen vaker dan mannen. 90 procent van de spataderen bevindt zich in de benen – zoals bij Daniela Katzenberger, die momenteel werd behandeld op de boven- en onderbenen.

Hoe ontwikkelen spataderen zich?

Er zijn verschillende gunstige factoren. De meest duivelse is de erfelijke factor: degenen die vatbaar zijn voor spataderen, geven dit door aan zijn nageslacht.

Maar ook leeftijd, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, slechte voeding en hormonale invloeden (zoals zwangerschap) kunnen aderen onder druk zetten. Volgens Prof. Dr. Stefan Hillejan, fleboloog en proctoloog van de praktijk van veneuze en terminale darmaandoeningen in Hannover, maar ook de verkeerde kleding kan een pro-factor zijn voor spataderen en spataderen.

Dus moet je je in de zomer onthouden, vooral op hoge laarzen en te strakke jeans, omdat deze de bloedsomloop in de benen verstoren. Hij wordt geciteerd door Heilpraxisnet.de: “Door hoge temperaturen worden de vaten verwijden en de veneuze kleppen, die als een klep werken, zorgen ervoor dat bloed slechts in één richting stroomt, falen in hun dienst, wat betekent dat het bloed niet langer kan weglopen en gemakkelijk kan doorzakken in de benen. ”

Wanneer moet ik naar de dokter?

De meesten van ons volgen een eenvoudige mantra in termen van spataderen: Omdat de onaangename spataderen niet mooi, maar pijnloos zijn, worden ze niet behandeld.

Pas wanneer de ader duidelijk naar voren komt en er een spatader ontstaat, zoek je een dokter. Deze aanpak is allang achterhaald. Ten slotte kunnen spataderen onaangename symptomen veroorzaken – waaronder ontsteking, vochtretentie, spierspasmen en vermoeidheid – en moeten ze zo snel mogelijk worden behandeld.

Doe het zoals Daniela Katzenberger en zoek naar de eerste spataderen op een veneuze specialist (flebologen).

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

Op de homepagina van Artemed Fachklinik München wordt het samengevat: “Naast de klassieke werking van de spatader, zijn therapieën met radiogolven en de procedure voor het plakken een goede keuze, kleinere spataderen of spataderen kunnen worden verlaten.” De behandelingsoptie hangt altijd af van hoe geavanceerd de veneuze ziekte is.

Wat kan ik doen in het dagelijks leven?

Helaas is er geen huismiddeltje of geheime truc die betrouwbaar beschermt tegen spataderen of magie. Natuurlijk helpt het om gezond te leven – wanneer niet?

Experts adviseren dat je veel beweegt, zodat de bloedstroom in het lichaam soepel verloopt. Te strakke kleding moet je echter vaak in de kast laten liggen. Als je al spataderen of spataderen hebt, moet je jezelf ook beschermen tegen de hitte – dus niet langer zonnebaden of zelfs bezoeken aan de sauna.