April 22, 2021
kein-fr-hst-ck-muss-ich-unbedingt-fr-hst-cken-3-8446929

Geen ontbijt: moet ik ontbijten?

Geen ontbijt in de ochtend? Voor het ontbijt gaan veel mythen samen. Maar zelfs degenen die “zonder” het huis verlaten, hoeven geen honger te lijden of glibberige dagen. inhoud

  • Geen ontbijt is niet zo slecht
  • Ook kleine dingen tellen als ontbijt
  • Geen ontbijt? Dat is niets voor sporters!

Ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en avondmaal als een bedelaar – dat is wat de volkstaal eeuwen en drie dagen predikt. En veel voedingsdeskundigen kondigen aan dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar terwijl sommigen ‘s ochtends zonder muesli, bread & Co. volledig oneetbaar zijn, zijn anderen zonder problemen “zonder” duidelijk. Uit een recent Forsa-onderzoek van DAK Health in samenwerking met True Fitness Blog bleek dat 13 procent van de Duitsers op weekdagen geen ontbijt heeft.

Geen ontbijt is niet zo slecht

De redenen zijn talrijk: van anorexia (58 procent) en gebrek aan tijd (41 procent) tot calorieverbruik (7 procent). En wie niet wil, hoeft niet, zegt onze expert, voedingsdeskundige Katrin Kleinerper. Ze geeft alles voor ontbijtsnor.

“Wanneer we ontbijten, wat en hoeveel we nodig hebben, hangt voornamelijk af van wat voor soort slaap we zijn: uilen, uitslapers – of leeuweriken, vroege vogels.”

Het respectieve chronotype bepaalt ons bioritme. En hij is terughoudend om te slim af te zijn. “Omdat leeuweriken eerder in de avond naar bed gaan, eten ze vaak vroeg hun avondmaaltijd. Daarom zijn hun energiereserves ‘s ochtends al uitgeput, terwijl de uilen, die later naar bed gaan, meestal later eten “, zegt Kleinper. Omdat het hele maaltijdritme met hen mee achteruit gaat, hebben ze nog steeds geen eetlust in de ochtend.

Ook kleine dingen tellen als ontbijt

In gewone taal betekent dit: het ontbijt ‘s ochtends dwingen slaat nergens op. Als je niet kunt of wilt eten, haal dan ‘s ochtends vroeg een klein ontbijtje op – of neem wat je nodig hebt voor de dag, en lunch dan met je mee. Bovendien is zelfs een latte macchiato vanwege de melk in de verpakking of een sinaasappelsap een kleine eerste maaltijd, waarmee het lichaam voedingsstoffen en koolhydraten levert:

“Als je iets wilt, raad ik een banaan aan – je hoeft het niet te bereiden, in tegenstelling tot muesli of brood, het is gemakkelijk om op te kauwen en te slikken, maar het vult nog steeds.”

Geen ontbijt? Dat is niets voor sporters!

kein-fr-hst-ck-muss-ich-unbedingt-fr-hst-cken-3-8446929

Jongeren (42 procent) zoeken naar fruit, volgens de enquête van DAK-Gesundheit. Als je daarentegen ‘s morgens een echt ontbijt wilt – onmisbaar voor sporters met een hoog calorieverbruik en reservevermogen moet creëren -, moet je vooral een mix van alle belangrijke voedingsstoffen kiezen. Deze omvatten complexe koolhydraten, zoals volle granen, een glas vers geperst sinaasappelsap voor vitamines en mineralen, fruit, zuivelproducten voor de noodzakelijke eiwitinname en een paar plantaardige vetten, zoals noten. Let op: Blijf uit de buurt van kant-en-klare muesli uit de supermarkt. 99 procent van hen zijn echte calorie-bommen vanwege hun hoge gehalte aan siroop, honing en suiker. Tip: “Koop een basismix die alleen volkorenvlokken, noten en gedroogd fruit bevat en zelf verzoet met honing – dan kun je de hoeveelheid suiker zelf bepalen”, adviseert de expert.

De ontbijtenquête

77 procent van de Duitsers ontbijt meestal elke dag op werkdagen. Het is waarschijnlijker dat ze zullen eten (57 procent) dan croissants, donuts en co. Dit wordt aangetoond door een nieuwe, representatieve Forsa-enquête in opdracht van DAK-Gesundheit.