April 22, 2021
gift-im-essen-wie-gef-hrlich-sind-reiswaffeln-2-8946412

Gif in het eten: hoe gevaarlijk zijn rijstwafels?

Om niet te verhongeren tijdens een dieet, knabbelen veel mensen rijstwafels. Onderzoek heeft nu aangetoond dat de meeste producten toxines bevatten.gift-im-essen-wie-gef-hrlich-sind-reiswaffeln-5806642

Veel mensen die willen afvallen en proberen te zorgen voor een gezond dieet houden van rijstwafels. De vet en caloriearme snackwafels zijn een geweldige snack die honger beëindigt zonder je dik te maken. De wafels zijn praktisch en gezond, dus ze houden van veel ouders om aan hun kinderen te knabbelen. Omdat rijst geen gluten krijgt, kunnen zelfs mensen met een overeenkomstige intolerantie de wafels verdragen. Maar nu waarschuwt Öko-Test: veel van de geteste producten bevatten giftige stoffen en kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw gezondheid.

20 rijstwafelproducten in de cheque

gift-im-essen-wie-gef-hrlich-sind-reiswaffeln-2-8946412

Analyse van 20 verschillende rijstwafelproducten onthulde angstaanjagende feiten: op één na bevatten ze teveel arseen, cadmium en acrylamide.

De biowafels waren te hoog. Meer dan de helft van de wafels wordt als “slecht” of “onvoldoende” beoordeeld. Maar waar komen de gifstoffen vandaan? Arseen is een natuurlijk voorkomend toxine dat wordt aangetroffen in de grond waarop rijst wordt gekweekt voor de wafels. Het natuurlijke arseen hoopt zich op in de rijstkorrels; Dit is al enige tijd bekend en is met name relevant voor de soorten rijst die worden gebruikt om wafels te bakken. Voor de eerste keer maakten de huidige analyses het mogelijk onderscheid te maken tussen organisch en het bijzonder schadelijke anorganische arseen; In sommige rijstwafelproducten was het anorganische gehalte extreem hoog met 80 procent.

Een reden waarom zoveel arsenicum in de rijst terechtkomt, is dat veel gronden vervuild zijn met arsenicum vanwege vervuiling of eerdere bemesting van katoen en nu worden gebruikt om rijst te laten groeien als een nietje. Aangezien het momenteel niet mogelijk is om de rijst van arseen te bevrijden, zou men kunnen verwachten dat fabrikanten controleren en ervoor zorgen dat alleen rijst voor wafelproductie wordt gebruikt die niet afkomstig is van dergelijke vervuilde velden.

Kankerverwekkende stoffen in rijstwafels

Een ander probleem is het hoge acrylamidegehalte van rijstwafels; Deze kankerverwekkende stof wordt geproduceerd tijdens het bakproces. 18 van de 20 wafels vielen hier doorheen, zelfs degenen die hun producten specifiek voor kinderen ouder dan acht maanden aanbevolen. Het acrylamidegehalte kan worden verlaagd door bijvoorbeeld de baktemperatuur te verlagen. Hier is het testresultaat dus een duidelijke klacht in de richting van de fabrikant, die hier op de verkeerde plek lijkt te sparen.

Een ander gif dat in verschillende producten wordt aangetroffen, is cadmium. Het kan nieren en botten beschadigen en is, net als de bovengenoemde verontreinigende stoffen, bijzonder problematisch voor kleine kinderen; Ze komen al tot de wettelijke limieten wanneer ze een paar wafels per dag eten.

Geen gif, maar ook niet gezond is het toegevoegde zout, dat werd gevonden in de helft van de geteste wafels. Terwijl de testers geen kritiek hadden op het natrium, dat van nature voorkomt in rijst als rijst, aangezien de hoeveelheden ook extreem laag waren, adviseerden ze om gezouten wafels niet te kopen. Een fabrikant adverteerde zelfs zijn wafels als ongezouten, hoewel ze duidelijk meer hadden dan alleen het zout in rijst.

Conclusie: Ongeschikt voor frequent gebruik

Als men de resultaten van de analyses van Öko-Test leest, zijn rijstwafels over het algemeen slecht. Alleen de kinderen rijstwafels van de fabrikant Hipp haalden de beoordeling “goed”. Biologische producten toonden ook alarmerende niveaus van ongezonde ingrediënten. Dit is vooral belangrijk om te weten voor ouders van jonge kinderen die, in verhouding tot hun lagere lichaamsgewicht, grotere hoeveelheden gifstoffen absorberen en zich nog steeds aan het ontwikkelen zijn; maar ook, wie gluten of zogenaamd gezond voedsel vermijdt, moet nu de rijstwafels met verschillende ogen beschouwen en liever als een tussendoortje in plaats van broodvervanger of dagelijks knabbelen.

Zie voor meer informatie over het testresultaat