April 23, 2021
transfette-gef-hrliches-fett-aber-kaum-bekannt-1411534

Transvet gevaarlijk vet – maar nauwelijks bekend!

Kent u vetten? Meest waarschijnlijk niet! 72% van de Duitsers kent de gevaarlijke transvetten niet! Wat ze doen, waar ze zijn in …transfette-gef-hrliches-fett-aber-kaum-bekannt-1411534transfette-gef-hrliches-fett-aber-kaum-bekannt-2-8235938

Vetten zijn verborgen in ons voedsel. Daarom is het vooral belangrijk dat we de valkuilen van vetvallen kennen. Het is essentieel om de gezonde en ongezonde vetten van elkaar te kunnen onderscheiden. Een recent onderzoek door het marktonderzoeksinstituut Forsa toont nu aan dat 60% van de respondenten de vetten niet in gezonde en ongezonde kan verdelen. In totaal kent slechts één op de vier Duitsers transvetzuren. Er zijn momenteel openbare discussies over een transvet verbod in Duitsland, dat al in de VS is afgedwongen. Slechts 34% weet dat transvetzuren schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Wat zijn transvetten?

De transvetzuren of gehydrogeneerde vetzuren behoren tot de onverzadigde vetzuren. Ze vormen in de voedingstechnologie in de vetverharding van plantaardige oliën. In de natuur absorberen herkauwers (koeien) vetten via hun dieet, die worden omgezet in transvetten. Deze worden vervolgens opgenomen door bijvoorbeeld melk en melkproducten. Transvetten zorgen ervoor dat de totale hoeveelheid cholestrine toeneemt, waardoor het LDL-cholesterol met slechte cholesterol stijgt en het goede hab-lieb-lieb-cholesterol (HDL) afneemt. Dit bevordert de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

Hoog transvet voedsel

transfette-gef-hrliches-fett-aber-kaum-bekannt-3-2878233

 • chips
 • Frans
 • Kippenvleugels
 • instantsoepen
 • Berliner
 • worst
 • mueslirepen
 • cappuccinopoeder
 • cornflakes
 • gemaksproducten
 • Zonnebloemolie margarine

transfette-gef-hrliches-fett-aber-kaum-bekannt-4-5452478

Vet als de grootste energieleverancier

Volgens de Duitse Vereniging voor Voeding (DGE) moet 30% van de totale energiebehoefte worden geabsorbeerd via vetten, met een verdeling van 2/3 plantaardige vetten en 1/3 dierlijke vetten. Als energiedrager is vet erg belangrijk voor het menselijk organisme, omdat vet twee keer zoveel energie geeft als koolhydraten. Vet is echter een energiebron op de lange termijn in tegenstelling tot koolhydraten. Er zijn in vet oplosbare EDKA-vitamines die alleen in combinatie met vetten kunnen worden ingenomen. Zo kan de ß-caroteen (provitamine A) van de wortels alleen in combinatie met vet worden ingenomen.

Gezonde en ongezonde vetten

Vetten worden over het algemeen geclassificeerd als verzadigde en onverzadigde vetzuren. Plantaardig voedsel bevat meer onverzadigde vetzuren en moet volgens de DGE in toenemende mate worden opgenomen – zoals margarine, noten en plantaardige olie. Door het aantal dubbele bindingen kunnen de onverzadigde vetzuren nog nauwkeuriger worden gespecificeerd. Ze omvatten de meest bekende omega 3-6-9-vetzuren. Verzadigde vetzuren komen eerder voor in dierlijke producten zoals boter en vlees en hebben geen dubbele bindingen.

transfette-gef-hrliches-fett-aber-kaum-bekannt-5-6892918

verdere resultaten van de vetstudie

 1. Eenentwintig procent van de respondenten schat dat het transvetgehalte in margarine te hoog is, bijvoorbeeld, dieetmargarine heeft geen transvetten
 2. 73% van de deelnemers kent verzadigd vet.
 3. Ongeveer de helft van de studiedeelnemers weet dat verzadigde vetzuren meestal zijn afgeleid van dierlijke producten zoals gebraden varkensvlees, worst en boter.
 4. 47% van de respondenten kan een ongunstig effect toewijzen aan de verzadigde vetzuren.
 5. 88% van de Duitsers kent omega-3-vetzuren en 34% omega-6-vetzuren.
 6. 86% van de respondenten weet dat vet van vitaal belang is voor ons mensen met mate.
 7. Echter, 70% van de respondenten beperkt hun vetverbruik en 10% vermijdt volledig vetten.

Een totaal van 1003 mensen in de leeftijd tussen 14 en 65 werden geïnterviewd in een face-to-face interview. De onderzoeksperiode vond plaats in maart van dit jaar. Marktonderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Unilever.

Mannen met te veel vet!

Een man tussen 35 en 51 jaar krijgt gemiddeld 33, 5 kg vet per jaar. Dat is 4, 4 kg te veel vet! Hij eet 5, 1 kg te veel verzadigd vet uit dierlijke producten en 2, 5 kg te weinig onverzadigde vetzuren uit plantaardig voedsel. Dit kan veranderen met de “Fat Swap”! Je moet elke dag 20 gram boter vervangen door margarine – en je begint 2 kg minder verzadigd vet en 800 g meer onverzadigde vetzuren in te nemen. Onverzadigde vetzuren zijn meestal essentieel en moeten via het dieet worden ingenomen.

Bronnen: Pers Portal / Nutrition Review / DGE Nutrition Report