April 16, 2021
resilienz-wie-wird-man-widerstandsf-higer-5-8223604

Veerkracht Hoe resistenter te worden?

Zou het niet geweldig zijn als je crises zou kunnen afschudden en er altijd onwrikbaar naar uit zou kijken? Veerkracht is het sleutelwoord en je kunt het versterken.

Heb je ooit eerder het woord veerkracht gehoord? Dit verwijst naar de psychologische veerkracht van een persoon, ie zijn kracht om crises onder de knie te krijgen, om door te gaan na tegenslagen en zijn optimisme niet te verliezen ondanks dodelijke slagen. Veerkrachtige mensen zijn stokstokken, je zou kunnen zeggen: ze komen altijd meer omhoog als ze vallen.

Weerbaarheid is opnieuw bijzonder belangrijk vandaag

Hoewel veerkracht vooral mensen beschreef die een verschrikkelijk lot ervoeren, zoals een oorlogs- of vluchtelingendrama, een traumatische ervaring zoals verkrachting of zelfs de dood van een geliefde, wordt de term tegenwoordig ook gebruikt voor mensen die bestaan ​​in onze prestatie- en succesgerichte samenleving zonder hun geestelijke gezondheid te verliezen.

Constante tijdsdruk, multi-tasking en de inspanning om het resultaat van het laatste project te overtreffen, kunnen mensen ruïneren.

Medewerkers wrijven zichzelf, lopen het risico van burn-out en depressie. Tegenwoordig is het nog belangrijker om aandacht aan jezelf te besteden. Maar kun je veerkracht leren?

Stappen voor meer veerkracht

• Mensen met een hoge mate van veerkracht nemen de volledige verantwoordelijkheid voor hun acties en hun lot.

• Ze zoeken geen excuses of voelen zich verraden door hun lot, maar nemen het liever in eigen hand.

• Ze hebben een gezond zelfvertrouwen, geloven in het kunnen bereiken van dingen en vergeven zichzelf voor hun eigen fouten.

• Ze kunnen zichzelf niet aan als een presentatie niet zo goed is gegaan – ze kunnen de kritiek van hun baas accepteren, maar ze verpesten niet hun hele werkweek.

Een stap naar meer veerkracht is: accepteer jezelf zoals je bent. Neem verantwoordelijkheid voor je daden, maar realiseer je ook dat het goed is om fouten te maken. Als je in een bepaalde situatie een betere manier had gekend, had je hem gekozen.

Met het woord nee tegen meer veerkracht

Veerkrachtige mensen zijn niet taffer, krachtiger of succesgerichter dan anderen. De sleutel tot veerkracht is nee zeggen als je je overweldigd voelt of om hulp vraagt ​​in bepaalde situaties. Als je tot laat in de avond aan een presentatie werkt, hoe gaat het met je? Heb je een schuldig geweten als je de volgende dag niet aan je bureau zit om acht uur ‘s ochtends? Er is tenslotte altijd genoeg te doen, toch? Dit is het verschil:

Veerkrachtige mensen doen hun best, maar letten altijd op hun eigen behoeften.

Als je tot 23.00 uur op kantoor werkt, kun je zeggen dat hij de volgende dag om 10 uur terug is. Iedereen moet zijn batterijen opladen, veerkracht betekent niet dat de batterij bij sommige mensen groter is.

resilienz-wie-wird-man-widerstandsf-higer-5-8223604

Veerkracht dankzij een veilig netwerk

Mensen zijn roedeldieren en iedereen heeft aandacht, ondersteuning en hulp nodig. Veerkrachtige mensen hebben minstens één verzorger waarop ze kunnen vertrouwen, ze weten dat alleenstaande jagers steeds meer moeite hebben met het leven. Wie kent de hoofdcinema niet, waar de gedachten urenlang rond een probleem cirkelen? Als je dan de buddy, de partner of zelfs de moeder als een carrouselrem gebruikt, merk je vaak binnen enkele minuten dat de problemen eigenlijk niet onoplosbaar zijn. Een belangrijke stap is daarom het opzetten van een betrouwbaar ondersteuningsnetwerk, waar men waar nodig op kan vertrouwen en waarin men zich veilig voelt en zich thuis kan voelen.

De A en O in veerkracht: jij bent het centrum

Zoals beschreven, wil veerkracht niet laten zien hoeveel meer dan je medemens is.

Het gaat erom te kunnen putten uit eigen middelen – wetende dat deze niet onuitputtelijk zijn.

Betekenis: zorg voor jou! Doe aan sport, doe aan yoga, mediteer, geef jezelf vrijaf zonder schuldig geweten, zet je telefoon uit, beloon jezelf, geef liefdevolle gedachten, bestel een pizza en ga op de bank liggen met een grap, laat het werk een baan zijn … De mogelijkheden zijn talrijk en er is maar één ding dat je weerhoudt van veerkracht: de gedachte dat het niet mogelijk is om je tijd voor jezelf te nemen.

Je moet de eerste zijn, niet de ontmoeting, niet de presentatie, niet de stroom van e-mails.