April 23, 2021
vollkornbrot-vollkornbrot-macht-fit-f-r-den-tag-8437657

Volkoren brood Volkoren brood maakt je fit voor de dag

Een stukje volkoren brood met rogge of gerst voor het ontbijt en de bloedsuikerspiegel blijft constant tot de avond. Dit toont een Zweeds onderzoek.vollkornbrot-vollkornbrot-macht-fit-f-r-den-tag-8437657

Whole Grain is de ideale body- en body-fitness-stimulant – dit gegeven was de Zweedse voedingsdeskundige Anne Nilsson van de Universiteit van Lund bekend voor haar proefschrift. Het feit dat de bloedsuikerspiegel langer dan een dag stabiel blijft, wanneer men bij het ontbijt bepaalde ontbijtgranen bereikt, wist de wetenschapper tot nu toe niet eens. Het bleek dat rogge en gerst de bloedsuikerspiegel hoog houden en ze maximaal tien uur stabiel houden. Dit komt door de combinatie van lage glycemische index (GI) en onverteerbare vezels, aldus de studie. Anne Nilsson onderzocht graanproducten zoals brood en granen. Gerst – op de voet gevolgd door rogge – deed het het beste, maar alleen in brood. In geplette vorm zoals in pap had het graan een minder stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel. De reden: het breken van graan vernietigt structuren die belangrijk zijn voor zowel de glycemische index als het zetmeel.

Frequent fluctuerende bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Deze fluctuaties treden op als het voedsel te veel koolhydraten bevat die snel opnieuw gemetaboliseerd worden, dus een hoge GI hebben. Een voorbeeld hiervan is een jampotje voor het ontbijt: het levert snelle energie en verhoogt de bloedsuikerspiegel in de lucht, die na een korte tijd sterk daalt.