April 16, 2021
wurst-ist-fleischverzehr-das-neue-rauchen-6403156

Worst Is vleesconsumptie het nieuwe roken?

Dat de frequente consumptie van (rood) vlees ongezond is, is al geruime tijd bekend. Nieuw en schokkend echter: de WHO classificeert worst als kankerverwekkend!wurst-ist-fleischverzehr-das-neue-rauchen-6403156

Het aantal veganisten en vegetariërs groeit van dag tot dag in dit land, meer en meer mensen onthouden zich van vlees en worst. Hoewel ze zelf overtuigd zijn van hun dieet, hebben ze vaak gelachen als “graaneters” of “plantaardige knaagdieren”. Maar nu lijken ze een recent WHO-verklaringrecht te hebben: dit classificeert rood vlees en worst als een “carcinogeen” of “waarschijnlijk kankerverwekkend” exemplaar!

Worst – de geheime ziekmakermaker

Een werkgroep van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) heeft onlangs meer dan 800 onderzoeken beoordeeld. Hun resultaat: het risico op darmkanker is nauw verbonden met de consumptie van worst en ham. Een dagelijkse dosis van 50 gram verhoogt het ziekterisico met 18 procent en elke extra 50 gram met nog eens 18 procent. Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie wijzen ook op voldoende bewijsmateriaal met betrekking tot darmkanker en maagkanker. Worst, zoals alle producten die zijn gezouten, gerookt, gefermenteerd of anderszins geconserveerd, valt onder de categorie verwerkt vlees. Bij verwerking – trouwens ook bij frituren of koken – kunnen zich verschillende stoffen ontwikkelen, die ofwel kanker veroorzaken, ofwel er op zijn minst van worden verdacht. Bijvoorbeeld de zogenaamde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) of heterocyclische aromatische aminen (HAA). Worst is daarom ingedeeld in de groep kankerverwekkende stoffen – samen met onder meer tabaksrook, asbest, UV-straling of alcoholische dranken.

Paniek voor de worst?

Volgens Kurt Straif, hoofd van het IARC Monographs-programma, is de salami van het ontbijtbrood overdreven: voor individuen is er weinig risico op het ontwikkelen van kanker uitsluitend door het eten van vlees of worst. Het risico neemt echter toe met de hoeveelheid die wordt geconsumeerd. De vraag blijft: hoe zit het met de bekende waarschuwingen over rood vlees?

Rood vlees – ja of nee?

wurst-ist-fleischverzehr-das-neue-rauchen-2-6183143

Rood vlees, dat met name rund, varken, paard, lam en geit omvat, wordt door de WHO als “waarschijnlijk kankerverwekkend” beschouwd en lijkt daarom minder gevaarlijk dan worst. Het bewijs hiervoor is niet duidelijk: sommige grootschalige onderzoeken wijzen op een verband tussen dikke darmkanker en de consumptie van rood vlees, andere niet. In ieder geval is het risico op darmkanker door rood vlees beduidend lager dan dat van worst: 100 g rood vlees per dag heeft hetzelfde effect als slechts 50 g vlees – namelijk het 18% verhoogde risico op het ontwikkelen van darmkanker. Als het eigenlijk kankerverwekkend is! Trouwens, naast het rode vlees, omvat de categorie “waarschijnlijk kankerverwekkend” het herbicide glyfosaat, de rook van schoorsteenbranden of anabole steroïden, die worden gebruikt voor doping.

Worst en vlees – eten of niet eten?

Nadat de eerste schok over “Wurst macht Krebs” is verteerd, rijst de vraag natuurlijk: en nu? Nooit meer braadworst, vleeswaren, boerenontbijt met spek? Het antwoord voor iedereen die altijd alles 120 procent correct wil doen is: Ja, nu een worstverbod. En u moet rood vlees vermijden volgens de aanbevelingen van de WHO, voor de zekerheid. Maar je hoeft het niet zo dichtbij te zien:

De menigte doet het ook!

Het hangt zeker af van het volume en de regelmaat van de worstconsumptie (hoe minder hoe beter), bleek een grote Europese studie (EPIC) twee jaar geleden. Volgens haar resultaten moet er maximaal 40 gram gezout, gerookt of gezouten vlees per dag op de plaat belanden: “Iedereen die meer worst of ander verwerkt vlees eet, riskeert eerder te sterven”, zegt prof. Sabine Rohrmann, hoofd van de desbetreffende evaluatie. En zo komt precies het resultaat, dat de WHO recentelijk kende.

wurst-ist-fleischverzehr-das-neue-rauchen-3-6913243

Slim combineren

Zo nu en dan een geweldige prosciutto op het brood of een worst die je jezelf kunt trakteren – vooral in combinatie met vitaminerijke en groentesociale bijgerechten. Omdat vitamine C, vitamine E en plantaardige stoffen zoals carotenoïden de vorming van kankerverwekkende stoffen in het lichaam kunnen voorkomen of de gevolgen ervan kunnen minimaliseren. Zoete aardappelpartjes, “Cole Slaw” of de knapperige salade met pepers voor gegrild voedsel hebben niet alleen een culinaire functie, maar bestrijden ook kanker. Maar geen goed idee: vitaminepillen voor worst – zie ook het volgende artikel!