Yogatraining De startersset

1. Tadasana, berg

Zet stevig op voetkussens en hielen, hef boog en licht gespreide tenen op. Open de thorax breed, strek de armen zijdelings naar beneden uit. Stel je voor dat er een draad aan je kroon hangt die je naar buiten trekt. De staande positie "Tadasana" bevordert een rechtopstaande houding en brengt je ook naar binnen.

2. Savasana, dode veehouderij

Ga op je rug liggen, benen op schouderbreedte uit elkaar, armen ongeveer 20 centimeter van het lichaam. De handpalmen wijzen naar boven, de voeten vallen naar de zijkant. Het lichaam zou perfect symmetrisch moeten zijn. Sluit je ogen. Trek de afzonderlijke lichaamsdelen na elkaar aan en ontspan ze. Dan stop je met bewegen en concentreer je je op de ademhaling. Met behulp van de gedachten dwaal je nu door je lichaam en ontspan je voeten, benen, heupen, maag, enz., De een na de ander, tot het lichaam in een ontspannen toestand op de vloer rust. Blijf minimaal 10 minuten onbeweeglijk en denk nergens aan.

Effect: elimineert stress, regenereert verloren energie en kalmeert.

3. Adho Mukha Svanasana, hond

Goed gedaan, deze oefening is echt moeilijk. De rug blijft recht, het hoofd vormt de verlenging van de wervelkolom, de blik gaat naar de knieën. Betere knieën gebogen dan oefenen met een ronde bult. Hielen streven naar de grond, armen gespannen.

4. Nadi Shodhana, afwisselend ademhalen

De afwisselende ademhaling heeft een kalmerend effect. Sluit het rechter neusgat met de rechterduim. Adem in door het linker neusgat. Sluit vervolgens de linkerring met de rechterringvinger, draai de duim los en inhaleer en inhaleer door de rechterkant. Dan weer rechts, uitademing links. 15 tot 20 keer.