Overzicht van voedselfiramide-grafieken

De LOGI-piramide

LOGI staat voor " Lo w G lycemic and I nsulinemic", in het Duits "lage bloedsuikerspiegel en insulinespiegels". In tegenstelling tot de piramide van de Duitse Nutrition Society en de 'MY Plate' uit de Verenigde Staten, is deze piramide geen preventief diagram, maar gericht op een doelgroep. Het is bedoeld voor mensen met insulineresistentie en metabool syndroom, voornamelijk vanwege obesitas. Zetmeelvrije of zetmeelarme groenten en fruit vormen de basis van het dieet en moeten "vaak" worden geconsumeerd. Je kunt elke dag veel salades en groenten eten. Ideaal als de focus ligt op de vezelarme vertegenwoordigers van deze voedingsgroep met weinig zetmeel. Zelfs fruit dat je in principe in overvloed kunt eten. Voor erg zoet fruit is het echter beter om alleen kleine porties te eten. Omdat hoe zoeter de vrucht is, hoe groter de hoeveelheid suiker of koolhydraten kan bevatten en dus een relatief hoge glycemische lading kan veroorzaken .
Voor groente- en fruitconsumptie is de bekende "vijfdaagse aanbeveling" ook van toepassing op de LOGI-methode. De weging moet echter minstens drie porties groenten zijn, aangevuld met twee porties fruit per dag. Plantaardige oliën en boter staan ​​ook "vaak" op het menu. De "plantaardige zware" basis van de piramide wordt gevolgd door goede bronnen van eiwitten zoals vis, eieren, zuivelproducten, vlees, noten en zaden, die vaak moeten worden "gegeten". In het smallere deel van de piramide bevinden zich de voedingsmiddelen die minder op de plaat liggen, zoals volle granen, aardappelen, pasta en rijst. Zelden verbruikt voedsel (de piramide-tip) heeft een hoge glycemische lading en verhoogt de bloedsuikerspiegel snel. Deze omvatten snoepjes, producten met witte bloem en snacks.

Voedselpiramide van de Duitse voedingsvereniging

Volgens de DGE is de driedimensionale voedselpiramide gebaseerd op degelijke wetenschappelijke bevindingen en zou de selectie van voedsel en de hoeveelheid moeten worden geoptimaliseerd. De basis zodat de bodem van de piramide de voedselcirkel is. Het toont de verhoudingen waarin men de verschillende voedselgroepen zou moeten consumeren. De vier pagina's staan ​​voor plantaardig voedsel, dierlijk voedsel, vet en oliën en dranken. Aan elke zijde (zoals bij andere voedselpiramides), moet de breedte van het onderste bereik voor het voedsel van elke groep het meest worden geconsumeerd, hoe hoger u naar de punt gaat, hoe ongunstiger het voedsel qua voedingswaarde is. Aan de piramidezijde van de plant zijn bijvoorbeeld voedsel, fruit en groenten gerangschikt in het breedste piramidevormige deel, daarboven zijn volle granen, aardappelen, graanproducten of gedopte rijst, en aan de bovenkant snoepjes, hapjes en vetrijke aardappelgerechten. In tegenstelling tot de LOGI-piramide moeten voeding volgens dit diagram mensen beschermen tegen voedingsgerelateerde ziekten. LOGI is daarentegen gericht op mensen met insulineresistentie en andere symptomen van het metabool syndroom.

My Plate: America's New Food Chart

In plaats van de bekende piramide, helpt "My Plate" om beter te eten.
Op de voorgrond op de "patroonplaat" staan ​​groenten, granen, fruit en eiwitbronnen plus zuivelproducten. Een hogere weging dan voorheen is de plantaardige fractie (nog belangrijker dan fruit) en het eiwitgedeelte. Zuivelproducten zijn voornamelijk bronnen van eiwitten. Daarnaast zijn er algemene adviezen van de autoriteiten, zoals
• geniet van uw eten, maar eet minder
• geen XXL-porties
• de helft van de plaat moet worden gevuld met fruit en groenten
• Volkoren in plaats van witte bloem
• Let bij zuivelproducten op het vetgehalte
• Let op het zoutgehalte van soepen, brood en diepvriesproducten
• drink water in plaats van gezoete frisdranken