Pilpil Lucky zonder pil

Anne Bodykiss, 27, blogger

"Ik moest omgaan met mijn partner toen ik de pil liet vallen. Maar ik voel me nu veel comfortabeler in mijn lichaam, ook al zijn de hormonen gek geworden. "

Mareike, 26, is onzeker

Ik heb geen problemen met de pil. Maar ik weet niets over bijwerkingen. Noch trombose, noch libido zijn ooit met mijn arts besproken. Dat zet me aan het denken. Er is gewoon te weinig gepraat over seks.

Anni, 27, heeft geen spijt van vallen

Minder PMS, minder stemmingswisselingen, ik voel me veel beter in mijn lichaam sinds ik de pil op 24 liet vallen. Ik heb gedurende zeven jaar hormonale behandeling voorkomen. Eigenlijk altijd terughoudend. Maar ik kende geen alternatief. Mijn huid is erger geworden na het spenen. Maar ik heb liever een puistje nu en dan, dan om hormonen permanent te nemen. Ik voel me veel beter met de koperen ketting.

"Ik ben veel sterker zonder pil"

Jennifer Evers, 35, had meer nawerkingen van de pil in de sport

Toen ik op twaalfjarige leeftijd mijn regel kreeg, speelde ik competitief tennis. Drie tot vier keer per week training plus duur- en krachttraining. Mijn doel was de Bundesliga. Mijn heerschappij was erg sterk - zowel de bloeding als de pijn. Toen ik veertien was, begon ik de pil te gebruiken om minder pijn, zwakker en korter bloedverlies en een betere voorspelbaarheid te hebben. Als er belangrijke toernooien waren, wilde ik de invoer van de regel manipuleren. Geen van de vier pillen die ik heb geprobeerd, heb ik getolereerd. Aanhoudende waterretentie, zware benen, over het algemeen slechter sprinten, minder uithoudingsvermogen, gewichtstoename - en het bloeden en pijn waren net zo slecht als voorheen. Voor sommige van mijn collega's, die de pil vanaf het elfde tot het twaalfde levensjaar continu innamen, kon ik zien dat ook zij erg opgezwollen en permanent waren toegenomen. Haar vermogenscurve leek te dalen: de coördinatie, levendigheid en slagkracht aan het hof. Dat merkte ik vooral in directe vergelijking tijdens wedstrijdtraining. Haar uithoudingsvermogen was niet zo goed als in het verleden, met dezelfde hoeveelheid training. Na twee jaar stopte ik met de pil en kreeg ik meteen een beter lichaamsgevoel. Na al mijn observaties van de pil was ik toch niet overtuigd. De afzettingen van water verdwenen, mijn lichaam zag er atletischer uit en tijdens de competitie kon ik aanzienlijk meer vermogen oproepen. Zonder de pil heb ik een veel betere levensstijl, ben ik efficiënter en heb ik een betere verbinding met mijn lichaam.

Jessica, 28, gelukkig zonder hormonen

Tijdens het gebruik van hormonale anticonceptie heb ik twee of drie keer per maand gefaald voor migraine. Dat is nu voorbij. Ik had geluk met mijn gynaecoloog. Toen mijn haar viel na het spenen, moedigde ze me aan om vol te houden. Ik ben daar nu dankbaar voor.

Sina Weineit, 26, journalist

"Sinds ik de pil heb laten vallen, is mijn lichaamsgevoel compleet veranderd. Ik heb meer energie, ik ben gelukkiger, moediger - ik voel me gewoon beter. Dit maakt seks veel leuker. "