Natamycinkaas op de proef gesteld

Een normale kaas

We hebben dit Old Amsterdam net gekocht in de supermarkt. 250 gram van deze gerijpte Goudse specialiteiten. 3, 99 euro. Niet echt goedkoop! We wilden weten hoeveel van de schat we moeten afsnijden als we geen natamycine willen eten.

De ingrediëntenlijst

Als je goed kijkt, zie je in de kleine lettertjes de verwijzing naar het schorsbehandelingsmiddel Natamycin of E 235. Daarnaast bevat de kaas het conserveermiddel E 251, dat je ook niet mag eten. Daarom wordt de notitie afgedrukt: schors is niet geschikt voor consumptie. PS: Mensen met een leesbril hebben hier geen kans om de tekst te ontcijferen.

Hoeveel moet gaan?

De stof is alleen toegestaan ​​onder de premisse voor voedsel dat het niet meer dan 5 mm diep in het voedsel doordringt. Dat lijkt het geval te zijn, blijkt uit onderzoek van het consumentencentrum Hamburg. Daarom bevelen deskundigen aan dat de schors royaal wordt afgesneden, dat wil zeggen minimaal 5 mm breed. Vrij veel!

Zware verliezen worden geregistreerd

We snijden de schors van het stuk kaas naar de specificaties en plaatsen het op onze digitale weegschaal. Resultaat: 58 gram van het dure stuk grond in de prullenbak, als je de schors goed snijdt - dus vanuit een gezondheidsoogpunt. Dat komt overeen met een waarde van 92 cent. Heel happig, toch?