Hunkeren Naar welk type ben jij?

1. cravings type: de Feiste

Oorzaken: Je hebt een onbedwingbare behoefte aan weelderig eten zoals Currywurst met frites! Dit spreekt voor een hoog zout- en mineraalverlies, bijvoorbeeld veroorzaakt door sport en warmte. Of je bent in de fastfoodval terechtgekomen: de meeste kant-en-klare maaltijden bevatten de smaakversterker glutamaat - wat de eetlust stimuleert, dus je zou meteen weer willen toeslaan. Daarnaast komt het beloningshormoon dopamine vrij - het zorgt ervoor dat we voor een korte tijd tevreden zijn. Het dilemma: de dosis fastfood moet verder worden verhoogd om aan de hunkering te voldoen!

Oplossingen: Als u atletisch bent of veel hebt gezweet, moet u uw zout- en mineraalverlies op tijd compenseren, bijvoorbeeld met isotone dranken zoals appelsapspritzer. Tegen een echte fastfoodverslaving helpt ons programma voor het stoppen van trek in: een week lang stoppen met afgewerkte producten en het zoutgehalte in uw voedsel verminderen. Dus je smaakpapillen worden weer geneutraliseerd en de eetlust voor vetrijk fast food neemt af. Tijdens de vlucht helpen een handvol amandelen of cashewnotenpitten tegen de hunkering.

2. cravings type: de Nimmersatt

Oorzaken: de mens is een gewoontedier. Velen hebben geleerd om als kind hun bord te eten - deze opvoeding vormt dan vaak hun levenspatroon voor een heel leven. Dit wordt versterkt door een verleden met vele fasen van het dieet - het lichaam onthoudt elk energietekort en biedt bijna het steeds opnieuw eten voor de volgende hongerperiode. Als gevolg hiervan verdwijnt de regelgeving over hongersnood in de loop van de tijd.

Auswege: geniet met al je zintuigen. Eet altijd langzaam en geconcentreerd om de saturatieperceptie te laten plaatsvinden. Geef je volledige aandacht aan de maaltijd, anders zal je lichaam niet registreren dat het al genoeg heeft gegeten en vol is - dus zet de tv uit om te eten! En zo bedwing je oude gewoonten: laat je visueel voor de gek houden. Koop in de supermarkt dezelfde kleinere verpakking. Of deel grote voorraadpakketten in veel kleine porties. Op deze manier verbruik je slechts een fractie van de calorieën per maaltijd, ook al heb je het lekker gegeten. Maak je voor elke maaltijd bewust dat je alles en altijd kunt eten - dus je geeft aan je lichaam door dat hij niet in een gebrekkige situatie verkeert en morgen zal er voldoende voedsel zijn.

3. cravings type: de Futtnerneider

Oorzaken: bij het voeden van het gezin kunnen indrukken ook een belangrijke rol spelen. Iedereen die opgroeide in een groot gezin, moest de ene of de andere keer verslaan voor het dessert. Het gevolg is dat het gevoel vroeg is ontstaan ​​om altijd een tekort aan eten te hebben. Als er iets heerlijks is, moet je het snel belemmeren, voordat het weer een andere krijgt. Dergelijke overreacties kunnen ook worden veroorzaakt door frequente verboden. Als je elke dag langs een ijssalon loopt en elke keer de bal verbant, is het slechts een kwestie van tijd voordat je twee keer en driemaal slaat.

Weg: maak jezelf opnieuw bewust: ik mag alles en altijd doen! Stel je bijvoorbeeld elke dag drie bolletjes ijs voor - je zult al snel geen zin meer hebben. Bewaar geen snoepjes in de buurt van het uitzicht en maak het eten niet zo gemakkelijk. Bunker over chocolade in de kelder, dus je moet eerst voor de zoete zonde gaan - de ervaring leert dat je helemaal niet verleid bent of te comfortabel om te snacken. Uw voordeel: de reep chocola blijft in de kelder en u hebt 500 calorieën bespaard.

4. cravings type: de middagsnack

Oorzaken: Als de zoete hunkering je 's middags overslaat, dan heb je je maaltijden niet goed gepland. Als u 's ochtends en' s middags te weinig calorieën of zelfs de verkeerde koolhydraten heeft verbruikt, stroomt vroeg of laat de bloedsuikerspiegel de kelder in - uw lichaam wil vooral één ding: snelle energie in de vorm van suiker! Daar komt nog bij dat stress een probleem is - iedereen die op het werk wordt geactiveerd, maakt het hormoon cortisol vrij, dat bovendien de behoefte aan snoep stimuleert en vetverlies blokkeert.

Uit: Begin uw dag met een stevig ontbijt en mis uw lunch niet. Plan vaste maaltijden. Optimaal zijn gerechten met veel eiwitten en complexe koolhydraten (bijv. Vis, gevogelte of vlees met volkoren pasta, quinoa en salade). Focus op eten, vermijd afleiding. Kauw grondig en neem je tijd. Vermijd eenvoudige koolhydraten, zoals snoepjes, die direct in de valkuil van het hunkeren terechtkomen.

5. cravings type: de late eter

Oorzaken: iedereen die overdag voedsel verbiedt of over het algemeen te weinig eet, krijgt 's avonds een groot energietekort. Je lichaam wil het gemis compenseren en reageert met hunkeren. Echter, na de inspanning van de dag is er meestal niet genoeg kracht om de innerlijke bastaard te weerstaan ​​en is de versnelling naar de koelkast geprogrammeerd.

Weg: Eet jezelf de hele dag vol! Maar let op: de bloedsuikerspiegel valt 's nachts dieper, als je te laat in de namiddag te veel koolhydraten (pasta, gebak, zoete desserts, enz.) Binnenkrijgt. Ideaal 's avonds: veel groenten of salade met eiwitten (bijv. Salade met geroosterde kalkoenfilet). En kom 's avonds tot rust met een kopje verzachtende thee of lichte bewegingen zoals Qigong of Yoga. Omdat stress opnieuw het cortisolniveau verhoogt, waardoor je honger hebt en je slaap verstoort.