Zwemtraining Kraulen: Dat klopt!

Crawlen - de snelste techniek

In competitie wordt Kraulen ook freestyle genoemd. Dat komt omdat in deze stijl iedereen oorspronkelijk kon zwemmen zoals ze wilden. De snelste techniek is de perfecte combinatie van vlakke drijvers, lange glijdende fasen en een krachtige onderwaterarmprint.

Om het erg lang te doen
Doorslaggevend is dat je jezelf recht maakt tijdens het krabben. Duw de schouder naar voren zodat de hand ver in het water kan glijden. Het is ook belangrijk dat je niet verzakt met je kont.

Hoge elleboog

Als je je arm voorover over water beweegt, is de elleboog het hoogste punt, de hand raakt bijna de oksels.

Gebruik het hele gebied van de arm

De hand biedt slechts ongeveer 35 procent van het voorschot; idealiter bouw je veel druk op met je hele arm. Trek uw hand evenwijdig aan het wateroppervlak terug. De S-slag doe je niet meer.

Stille pootslag

In de stilte ligt de kracht. Degenen die hun benen hectisch stuiteren zullen snel moe worden. Een kalme, krachtige schop van het been helpt om het middengedeelte van het lichaam en de benen dicht bij de oppervlakte van het water te houden.

Adem goed

Om op adem te komen, draai je je hoofd naar de zijkant van je arm, die net tot aan je middel is getrokken. Het is belangrijk dat je krachtig onder water uitademt.