Afvallen met zwemmen Zwemmen maakt je snel slank

Onze serie: Afslanken van ten minste twee kilo in vier weken. Deze keer: voorzichtig opstijgen met een duik. Testerin Ines vecht met zwemmen tegen de ponden.

Meer conditie, meer spieren, minder vet: zwemmen is de ideale sport om op een zachte manier iets goeds voor het lichaam te doen. In één uur kunt u tussen 450 en 670 calorieën consumeren (op basis van een lichaamsgewicht van 70 kilo) met een gemiddelde tot snelle schoolslag. Afhankelijk van het trainingsniveau is tot 35 procent hiervan vetweefsel. Het calorieverbruik is ook zo hoog omdat het organisme veel energie moet spenderen om de lichaamstemperatuur te regelen. Bij 26 graden watertemperatuur is de warmte-uitwisseling van lichaam en water relatief in balans. Als de watertemperatuur echter hoger of lager is, gebruikt u ook energie om overkoeling of oververhitting te voorkomen.

Zacht en effectief afvallen met zwemmen

Naast het verbranden van vet heeft ook het versterken van de spiergroepen die bij lichaamsbeweging betrokken zijn een positief effect op de figuur. Naast de kernspieren dragen bijna alle andere spieren bij aan de stabilisatie van de zwempositie, zonder dat de gewrichten negatief geladen zijn - wat vooral een voordeel is voor mensen met overgewicht zoals Ines Grande. Het aandeel van de spiermassa in het lichaamsgewicht neemt toe, waardoor het calorieverbruik zelfs in rust toeneemt. Zwemmen is ook een geweldige stressmoordenaar: het bevordert de secretie van endorfine en serotonine.

Zacht voor de "overwinning"

Ines Grande (53), een vertegenwoordiger van een groot fotoagentschap, verloor een paar extra pond met regelmatige zwemtrainingen

Wat was je motivatie?

Ik wilde op een zachte manier afvallen. Niet met een hauruck-methode, maar door middelmatige beweging. Op aanraden van mijn trainer, Marcus Dommasch van SV Eidelstedt, gebruikte ik naast zwemmen ook autogene training en ontspanningsmethoden. Mijn doelen voor de eerste vier weken had ik niet zo hoog gelegd, want ik wil op de lange termijn afvallen.

Hoe zag je zwemtraining eruit?

Mijn workload was elke weekdag 30 tot 35 minuten schoolslag, dat was altijd ongeveer 1000 meter. Voor ontspanning heb ik ook op verschillende plaatsen bestaande massagestralen het zwembad Bondenwald gebruikt. Anders heb ik 's avonds na het werk 20 tot 30 minuten ontspanningsoefeningen gegeven.

Hoe voelde je je erover?

Ik ben evenwichtiger geworden, heb een beter lichaamsgevoel en slaap heel goed. Ik werk in mijn werk, niet alleen op kantoor, maar maak ook klantbezoeken. Normaal eten is er niet altijd. Maar regelmatige maaltijden zijn nu belangrijker voor me geworden - zwemmen maakt je ook hongerig. Ik heb echter minder trek in chocolade, eerder in knapperige groenten, zoals wortels.

Uw resultaten na vier weken?

Gedurende de vier weken was ik in staat om mijn verlangen om aanzienlijk te trainen te vergroten en daadwerkelijk 2 kilo te verliezen tijdens de zwemtraining! Het succes motiveert me om door te gaan. En in stressvolle situaties kan ik nu mijn geleerde ontspanningstechnieken gebruiken in plaats van chocolaatjes.

INES 'CONCLUSIE:

Ik voel me nu atletischer. Als mijn planning het toelaat, doe ik af en toe sit-ups of spinninglessen - een van mijn nieuwe passies die ik kan aanbevelen aan iedereen met overgewicht, omdat het nauwelijks de rug en gewrichten belast. In de winter moet de training helaas naar de hal worden verplaatst, maar ik kijk nu al uit naar het volgende openluchtzwemseizoen!