Maar alsjeblieft met crème! Crèmevariëteiten in één oogopslag

Crème is onderdeel van veel gerechten! Maar welke varianten kunnen zonder schuldig geweten worden genoten en welke kunnen beter worden vermeden?

Veel gerechten - zoet of stevig - zijn nauwelijks denkbaar zonder room. Wie op zijn figuur let, doet vaak het liefst zonder. Niet elk type crème is een calorie-bom!

banketbakkersroom

Deze crème wordt ook slagroom genoemd en is vooral populair bij het bakken van pasteien, omdat deze bijzonder stabiel blijft na het serveren. Als je wilt afvallen, moet je je handen er van afhouden: met een vetgehalte tot 40% is de banketbakkersroom een ​​echte calorie-bom.

slagroom

Deze lekkernij is niet zo rijk aan vet als de banketbakkersroom, maar moet toch met mate worden genoten: normaal gesproken bedraagt ​​het vetgehalte ongeveer 30%. Maar u hoeft niet zonder te doen, want in redelijke hoeveelheden is het een goede leverancier van botversterkende calcium en in vet oplosbare vitaminen. Wees voorzichtig om het niet te overdrijven. Voor cakes, fruit of koffie heb je altijd maar een klodder slagroom nodig!

Zure room

Deze crème - ook wel zure room genoemd - heeft slechts 10% vet en is daarom een ​​van de vetarme varianten. Je kunt ze gebruiken in soepen, sauzen en om vlees en groenten te stoven. De categorie "zure room" omvat ook crème légère (vetgehalte: 20%), zure room (20-29%) en crème fraîche (ten minste 30%), die op hun beurt met voorzichtigheid moet worden geconsumeerd.

koffiemelk

Zoals de naam al aangeeft, wordt dit type crème gebruikt om koffie of thee te bleken. Creamer is verkrijgbaar in 10, 12 en 15% vetniveaus, wat het bijzonder geschikt maakt voor figuurbewuste mensen die de romige smaak in hun warme drank niet willen missen, maar de behoefte aan calorierijke room willen vermijden.

sojaroom

Gemaakt van sojamelk, deze crème is geschikt voor veganisten en mensen die geen lactose willen of nodig hebben, en met slechts 17% vet, het biedt ook een qua voedingswaarde bewust alternatief voor room gemaakt van koemelk. De soja-crème (of soja-crème) lijkt qua consistentie op de conventionele crème, maar is puur plantaardig en dus cholesterolvrij. Het bevat ook waardevolle onverzadigde vetzuren, veel eiwitten, vitamine B1, B2 en E, evenals ijzer en magnesium. Soja-crème kan worden gebruikt voor het koken en bakken, maar het kan niet worden verslagen.

QimiQ

Deze crèmevariëteit is bedacht in Oostenrijk en bestaat uit Zwitserse room en eetbare gelatine. Het biedt een caloriearm alternatief voor slagroom of banketbakkersroom, omdat het slechts 15% vet bevat, maar toch gemakkelijk stijf kan kloppen. Het kan koud of warm worden genoten en worden gebruikt bij het koken, bakken, raffineren, maar ook bijsnijden.

Bron: Cover Media