Afvallen: darmflora remt het succes van het dieet

Degenen die zichzelf behandelen met patat, Schoki & Co. hebben vaak problemen met afvallen. Vet en suiker in grote hoeveelheden beïnvloeden de darmflora en verhogen de calorie-inname.

De darmflora speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van overgewicht en obesitas. Amerikaanse en Zweedse wetenschappers hebben ontdekt dat bepaalde bacteriën in de darm extreem vermenigvuldigen met een vetarm en suikerarm dieet en dus de calorie-inname bevorderen.
Deze bevinding zou een belangrijke stap kunnen zijn in de strijd tegen onnodige kilo's, speculeert prof. Richard Raedsch van de beroepsvereniging van Duitse internisten (BDI). "Als je de groei van bepaalde darmbacteriën zou kunnen stoppen, zou je kunnen helpen voorkomen dat mensen overgewicht krijgen." Studies hadden aangetoond dat speciaal gefokte muizen zonder darmbacteriën niet in zeer vetrijke en suikerarme diëten groeiden. Bij de mens kan dit vergelijkbaar zijn, vermoedt de internist.

Bacteriën bevorderen de calorie-inname

In de dikke darm leven meer dan 400 verschillende soorten bacteriën. Zonder hen zouden mensen niet veel voedingsstoffen kunnen gebruiken. Over het algemeen bevat het menselijk lichaam in de darm 1, 5 kilogram bacteriën, de stoel is zelfs bijna de helft.
Meer dan 90 procent van de darmbacteriën behoort tot twee verschillende soorten. De zogenaamde hardnekkige bacteriën vermenigvuldigen zich met elke extra kilo lichaamsgewicht, terwijl de bacteriën bacteroïden minder worden. Eerdere studies bij muizen hebben aangetoond dat de bacteriële flora van muizen met overgewicht efficiënter koolhydraten gebruikt en dat het lichaam op deze manier meer calorieën absorbeert.
Een ongunstige darmflora met veel hardnekkige bacteriën kan daarom het succes van diëten en andere gewichtsbeperkende maatregelen negatief beïnvloeden. Tegelijkertijd bepaalt het dieet de samenstelling van de darmflora. Daarom blijft het voor internist Richard Raedsch: "Niet de bacteriën maken ons dik, maar ons voedsel."