Afvallen begint op dinsdag dagen van de week bepalen gewichtsverlies

Goed nieuws voor diegenen die willen afvallen: het gedeelte friet of chocoladetaart in het weekend zit erin - belangrijker voor afvallen is de werkweek. En vooral de dinsdag ...

Slecht geweten door de hamburgers zaterdagavond? Het deel van de chips rood en wit na het laatste feestje had niet meer mogen zijn, omdat zondag meteen op de weegschaal te zien is? Maak je geen zorgen. Deze kleine excessen tijdens het weekend zijn goed - zolang gezond voedsel op tafel ligt van maandag tot vrijdag.

Gewichtsschommelingen normaal

Omdat: gewichtsschommelingen tijdens de week normaal zijn. Dit wordt bevestigd door een studie van het Technical Research Center Finland. De Scandinaviërs volgden bijna een jaar lang de ontwikkelingen van 80 volwassenen tussen de 25 en 62 jaar. Er waren drie groepen: gewichtsverlies, winnaars en consistent.

Het resultaat volgt een duidelijk patroon. Zondagavond en maandag brachten de proefpersonen het meeste gewicht op de schalen. Gewichtsverlies begint op dinsdag: tijdens de werkweek daalde het gewicht snel en continu weer en bereikte vrijdag het "dieptepunt". Dit laatste betreft in ieder geval degenen die hun gewicht kunnen behouden of verliezen.

De derde groep, de winnaars, volgde deze regel niet. Gewichtsschommelingen kwamen gelijkmatig gedurende de week voor. Ze misten de juiste strategieën om lichte stijgingen te compenseren.

Werkweek cruciaal

Bepalend voor een langdurige gewichtsvermindering is niet hoeveel u in het weekend verhoogt, maar hoeveel kilo's in de werkweek opnieuw smelten, hoe gezond en uitgebalanceerd het dieet is, hoeveel sport wordt gedreven. De kleine genoegens op zaterdag en zondag doen er niet toe.

En: de flexibele eetgewoonten helpen zelfs om het gewicht op de lange termijn succesvol te houden. Anna-Leena Orsama, een leider van de studie, weet ook waarom:

"De 'alles-of-niets-mentaliteit' in een dieet werkt slecht omdat de eters hun gedrag zo sterk veranderen dat ze het op de lange termijn niet kunnen volhouden. '

Dus wees niet te streng voor jezelf. Dan komt het met het gewenste gewicht overeen.