Optimale BMI: licht overgewicht verlengt de levensduur

Verrassend: mensen met een optimale BMI hebben een hoger sterfterisico dan mensen met een iets hoger gewicht. Geweldig: koppels en singles zijn anders.

De onderzoekers evalueerden gegevens van meer dan 11.000 studiedeelnemers die hen gedurende 12 jaar begeleidden. Het bleek dat (licht) overgewicht deelnemers - met een iets hogere BMI van 25-29.9 - eigenlijk een 17 procent lager sterftekans hadden dan mensen met een normaal gewicht (BMI 18.5-24.9). Er is rekening gehouden met rookgedrag, lichaamsbeweging, alcoholgebruik, leeftijd en geslacht.

Deze studie zou het geschil over het ideale gewicht voor volwassenen en de optimale BMI opnieuw kunnen aanwakkeren.

Immers, te veel pond op de ribben wordt beschouwd als een groot risico voor hart- en vaatziekten - wat, althans in nieuwe wereldwijde enquêtes (niet alleen in westerse, "rijke" geïndustrialiseerde landen) betekent dat wereldwijd, wederom, 40 procent van het gewicht, onder andere toegeschreven sterfgevallen treffen mensen met een BMI tussen 25 en 30. En volgens dit nieuwe onderzoek is het laagste risico om voortijdig te overlijden in de groep van mensen met een BMI tussen 20 en 25 wereldwijd (resultaten gepubliceerd in het New England Journal of Medicine in juni 2017). Aan de andere kant had een onderzoek van het Centrum voor ziektebestrijding en -preventie en het National Cancer Institute in 2007 al aangetoond dat mensen met licht overgewicht minder kans hadden op verschillende ziekten zoals infecties en longaandoeningen.

Onze video: De optimale BMI!

Heel dun leven gevaarlijk

Een geldige verklaring voor dit fenomeen is nog niet beschikbaar. Het kan echter zijn omdat in de groep met licht overgewicht bepaalde gezondheidsparameters die gepaard gaan met hoge bloeddruk (zoals hoge bloeddruk) beter worden gecontroleerd en medicamenteus worden behandeld. Zwaarlijvig kan ook een hogere weerstand hebben in geval van ziekte. Nog een resultaat van de studie, waardoor je rechtop zit: ondergewicht (BMI onder 18, 5) leeft bijzonder gevaarlijk. Hun risico om dood te gaan is 73 procent hoger dan dat van normaal gewicht. Zoals het waarschijnlijk is: snel een rage aanbrengen.