Lage koolhydraten Low carb diëten zijn slecht voor de hersenen

Mensen die een koolhydraatarm dieet maken scoren lager in geheugentests dan mensen die ook hun calorieën tellen, maar geen koolhydraten opgeven, blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot de bouwsteenglucose, die vervolgens via de bloedbaan de hersenen bereikt. Daar wordt de eenvoudige suiker onmiddellijk verbrand als de belangrijkste energieleverancier - de glucose kan niet in de hersenen worden opgeslagen. Het opgeven van koolhydraten zou daarom een ​​effect moeten hebben op de prestaties van de grijze cellen, vermoedde Holly A. Taylor en haar collega's aan de Tufts University in Massachusetts.

De onderzoekers testten deze hypothese op 19 vrouwen in de leeftijd tussen 22 en 55 in een onderzoek van drie weken: negen vrouwen moeten een koolhydraatbeperkt dieet volgen; de rest, de onderzoekers schreven een voedingsplan voor met een verminderde calorie-inname, maar een balans tussen koolhydraten, vet en eiwit.

Minder koolhydraten, minder stroom

De hersengolven van alle deelnemers werden vijf keer getest door de wetenschappers: één keer voor het begin van het onderzoek, twee keer tijdens de eerste dieetweek en twee keer in de weken twee en drie - tegen die tijd waren de vrouwen van de koolhydraatarme groep begonnen koolhydraten te verhogen eten. De prestatietests keken naar verschillende factoren zoals aandacht en geheugen voor de korte en lange termijn.

Het resultaat: deelnemers aan een dieet met weinig koolhydraten scoorden slechter in de tests waarbij het geheugen een rol speelt dan de vrouwen met een beperkte caloriearm maar goed gevoed. Bovendien vertraagde het afzweren van koolhydraten de reactietijd van de betrokken vrouwen. Slechts op één punt deden ze het beter dan hun collega's - in oefeningen die gericht zijn op alertheid. "De studie toont aan dat het voedsel dat iemand neemt, een onmiddellijk effect heeft op de mentale prestaties van de persoon", concludeert Taylor.
)