Hoeveel vet per dag? Afvallen: laag vetgehalte beter dan lage koolhydraten!

Nieuwe studieresultaten: wat maakt u effectiever - met Low Carb of Low Fat? En hoeveel vet per dag is echt goed voor ons? Hier zijn de antwoorden!

Het Bethesda National Institute of Health (Maryland, VS) onderzocht welke diëten proefpersonen beter af konden vallen en hun lichaamsvet konden verminderen. Op de testbank: laag koolhydraten of laag vetgehalte. Een totaal van 19 zwaarlijvige vrouwen en mannen namen deel aan het onderzoek. In twee rondes van elk ongeveer twee weken moesten ze er een testen, daarna het andere voedingsconcept. Het speciale kenmerk: de onderwerpen werden de klok rond onderzocht. Alle studiedeelnemers moesten de eerste 6 dagen 2700 kcal per dag innemen. In de laatste 5 dagen was de calorie-inname met 1/3 verminderd. Verschil: Zodra het aantal calorieën was verminderd met minder vetten en vervolgens met minder koolhydraten.

Bij Low Fat verloor de
Deelnemers gemiddeld
463 g lichaamsvet -
bij een lage koolhydraten slechts 245 g!

De deelnemers aten en verhuisden in de studieperiode hetzelfde bedrag en vaak. Meestal brachten de proefpersonen door in een metabole ruimte, waar het zuurstof- en koolstofdioxidegehalte van de adem werd gemeten. Bovendien werd urine getest op stikstofgehalte. Dit kan worden gebruikt om aan te geven hoeveel energie de proefpersonen hebben verbrand en hoeveel lichaamsvet ze hebben verloren - afhankelijk van koolhydraat- of vetreductie. Het totale gewichtsverlies is 1, 85 kg bij laag koolhydraten - en bij laag vet "slechts" 1, 3 kg. Volgens studieadviseur Kevin Hall is het echter beter om meer lichaamsvet te verliezen.

Low carb

Dat we vet moeten verminderen om gewicht te verliezen, is niets nieuws voor ons. Op dit moment echter is koolhydraatarm bijzonder warm - dus de substantiële verzaking van koolhydraten. Atkins, Logi of Ketogen dieet zijn de bekendste vertegenwoordigers van deze dieetgolf. De experts beweren sinds het begin van de low carb-golf, welk dieet nu de optimale manier is om evenveel gewicht en vooral lichaamsvet te verliezen. Het low carb-dieet verandert het metabolisme, omdat de energie voor het menselijke orgaan is afgeleid van de vetten - en niet zoals gebruikelijk van de koolhydraten. Bovendien wordt minder insuline geproduceerd door de lage inname van koolhydraten. Dit leidt tot de afbraak van vetcellen.

Studieleider Hall bevestigt de nauwkeurigheid van de low carb-theorie, maar de resultaten wijzen nog steeds op voordelen van laag vetgehalte. Hij relativiseert zichzelf echter: het kan in het dagelijks leven gemakkelijker zijn om af te zien van koolhydraten. Critici van het onderzoek wijzen op de sterk verminderde vetinname en de extreme laboratoriumomstandigheden die een overgang naar het dagelijks leven bemoeilijken. Onze tip: als je besluit om af te vallen, luister dan eerst naar jezelf. Welk type dieet ben jij? Kun je het doen zonder koolhydraten of vetten? Een dieet brengt het alleen, als je doorgaat! Over het algemeen moeten we echter, bij het verliezen van gewicht, de calorievertragers herkennen, zoals zoete dranken, gebakjes of zelfs gefrituurd voedsel.

Hoeveel vet is een dag in orde?

De dagelijkse energie-inname hangt voornamelijk af van geslacht en fysieke activiteit. Bij een gewenst gewichtsverlies moeten we minder energie absorberen dan we verbranden. Alleen vetten en koolhydraten spelen een belangrijke rol bij de energie-inname. Volgens de aanbeveling van de Duitse Vereniging voor Voeding (DGE) zou de optimale verdeling als volgt moeten zijn: 50-55% van de toegevoerde calorieën moet bestaan ​​uit koolhydraten, 30-35% vetten en slechts 15% eiwitten. Dat betekent: 60-80 gram vet per dag is goed, gebaseerd op een gemiddelde calorie-inname van ongeveer 2000 calorieën per dag.

Andere interessante artikelen over vet:

  • Gevaarlijk vet - maar nauwelijks bekend!
  • Alle vetten in de cheque
  • De waarheid over vet
  • Verborgen vetten liggen hier op de loer

Bronnen: pers tekst / National Institute of Health