Speltmeel: Gezond bakken zonder tarwe

Volgens voedingsdeskundigen is spelt veel gezonder dan tarwe, dus als je ziek bent van witbrood, bak het dan in plaats daarvan met speltmeel. We onthullen meer!

inhoud
  • Speltmeel: de kracht van het originele graan voor organische fans
  • Speltmeel geeft een intense smaak
  • Speltmeelsoorten: daar moet je op letten
  • Pas op met speltmeel: voorzichtig, glutenintolerantie

Spelt is al lang populair bij vrienden van natuurlijke voedingsmiddelen, maar zou je ook van tarwe moeten overschakelen naar dit aloude graanproduct? Lees meer over dit onderwerp in ons basisartikel Dinkel - hier kunt u ontdekken waar het bij bloemmeel om draait.

Speltmeel: de kracht van het originele graan voor organische fans

Speltmeel is geen nieuwe gezondheidstrend - zelfs de oude Egyptenaren zouden 8000 jaar geleden graan hebben verbouwd voordat ze zich via migratie naar Europa verspreidden. Spelt is in Duitsland vooral populair bij de Zwaben, daarom draagt ​​het ook de naam "Schwabenkorn". Helaas is de teelt van spelt niet zo draaglijk als die van tarwe, maar hij kan - in tegenstelling tot zijn familielid - gedijen op kale grond. Dinkel is ook robuust en weerbestendig en perfect voor biologische landbouw.


Speltmeel is voedzamer dan tarwe

In de race voor de gezondere granen heeft Dinkel zijn neus op kop: hij levert meer vitamines (waaronder A1, B1, B2, D en E), maar ook eiwit van betere kwaliteit dan tarwe en scoort punten met zijn hogere gehalte aan mineralen.

Bijvoorbeeld, degenen die speltmeel bakken, voorzien hun lichaam van veel ijzer, magnesium, zink, mangaan en koper, maar belangrijke onverzadigde vetzuren zijn ook inbegrepen.

Sommige voedingsdeskundigen zweren zelfs door het stemmingsverbeterende effect van spelt, omdat het meel een hoog tryptofaangehalte heeft - het is een essentieel aminozuur dat na inname in een serotonine verandert, een hormoon dat de gemoedstoestand positief beïnvloedt.

Speltmeel geeft een intense smaak

Speltmeel heeft een nootachtig aroma dat meer opvalt dan tarwe. Niettemin kan het op dezelfde manier worden gebruikt als ingrediënt voor verschillende soorten gebak en gebak. Speltmeel is echter vooral goed in speciaal gebak zoals flatbread, Zwabische zielen en wakes, maar dumplings en spaetzle kunnen ook worden bereid met het originele graan. Het populairst is nog steeds het speltbrood - dit moet bestaan ​​uit 90 procent speltmeel, dus dat mag zo heten.

Speltmeelsoorten: daar moet je op letten

Speltmeel is erg populair - niet alleen bij de bakker. Omdat het gebruik van speltmeel gemakkelijker is dan velen denken. Er zijn drie verschillende soorten meel: type 630, type 812 en type 1050. Het typenummer geeft aan hoeveel mineralen er in 100 gram bloem zitten. Meel met een hoger aantal bevat meer voedingsstoffen dan de andere soorten meel, maar dit meel is vaak moeilijker te bakken. In de praktijk betekent dit: afhankelijk van wat u wilt bakken, moet u een bepaalde speltbloem gebruiken.

  1. Speltmeel type 630 wordt het best gebruikt voor broodjes en gebak. Het meel kan gemakkelijk worden vervangen door tarwemeel in bijna alle recepten.

  2. Type 812 wordt gebruikt voor cake, pizza en gistdeeg en is een alternatief voor 405 of 550 tarwemeel.

  3. Type 1050 heeft de hoogste maalgraad en wordt gebruikt voor het bakken van brood.

Over het algemeen geldt: speltmeel heeft iets slechtere bakeigenschappen dan tarwebloem. Deeg moet voorzichtig worden gekneed. Als het deeg te hard en droog is, voeg dan iets meer water toe tijdens het kneden!

Pas op met speltmeel: voorzichtig, glutenintolerantie

Net als tarwe bevat speltmeel gluten. Het is glutenbestendig, wat ervoor zorgt dat het deeg tijdens het bakken omhooggaat en dan zijn vorm behoudt. Met 10, 3 gram per 100 gram bloem heeft spelt zelfs een hoger glutengehalte dan tarwe, dus iedereen die aan glutenintolerantie lijdt (coeliakie), moet er afstand van doen.