Geheugencalciumbesparing scherpt het geheugen

Dieet voor de hersenen: iedereen die op oudere leeftijd gretig op calorieën bespaart, verbetert zijn of haar geheugen, ontdekten Duitse wetenschappers in een onderzoek met senioren.

Eerdere studies hebben aangetoond dat de mentale vermogens van ratten verbeteren wanneer ze meer onverzadigde vetzuren en minder calorieën consumeren. De onderzoekers van de Universiteit van Münster wilden weten of deze effecten ook bij de mens voorkomen en brengen 50 gezonde ouderen op dieet: de eerste groep moest de dagelijkse calorie-inname met 30 procent verminderen. De tweede groep kreeg 20 procent meer verzadigd vet en de derde groep diende als vergelijking en mocht de oude eetgewoonten behouden.
De onderzoekers vergeleken de resultaten van geheugentests vóór het dieet en na drie maanden vasten. Het resultaat: de groep met de verminderde calorie-inname bereikte niet alleen succes op de schalen, maar kon zich ook significant betere woorden onthouden. Bloedonderzoek toonde ook aan dat tijdens het dieet de concentratie van het hormoon insuline en het eiwit TNF-alfa, dat betrokken is bij ontstekingsreacties, afnam. De andere twee groepen toonden geen dergelijke veranderingen.
Een mogelijke verklaring voor dit effect: energierijk, calorierijk voedsel wordt afgebroken tot suiker in het lichaam. Om een ​​hoge bloedsuikerspiegel te reguleren, wordt insuline vrijgegeven. Insuline signaleert het lichaam dat het de suiker uit het bloed moet verwijderen en het in een bewaarvorm moet doen. Het hormoon speelt ook een rol bij signalering in de hersenen. Door het verlagen van het caloriearme dieet, het insulineniveau, neemt het onder andere de flexibiliteit van de zenuwverbindingen in de hersenen toe.