Bloeddrukaardappelen zorgen voor hypertensie

Hoe gezond zijn aardappelen? Een recent onderzoek toont aan dat de knollen een negatief effect hebben op de bloeddrukwaarden. Moet je ze niet meer eten?

Aardappelen behoren tot het absolute basisvoedsel, met veel mensen komen ze meerdere keren per week op het bord. En terecht, omdat ze je lang vullen en ze naar verluidt een heleboel positieve effecten op het lichaam hebben. Echter, een Amerikaans onderzoek, nu gepubliceerd in het British Medical Journal, roept twijfels op over de vraag of aardappelen echt zo gezond zijn als je denkt.

  • Volgens de onderzoekers wordt vermoed dat aardappelen een negatieve invloed hebben op de bloeddrukwaarden, dat wil zeggen dat de bloeddruk te hoog is.

Bloeddruk: wat hebben de wetenschappers onderzocht?

Al meer dan 20 jaar vergezelden onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital en de Harvard Medical School 187.000 mannen en vrouwen, geen van de deelnemers aan de studie had aanvankelijk last van hoge bloeddruk (hypertensie). De proefpersonen moesten regelmatig vragenlijsten invullen om hun eetgedrag en hun gezondheid te documenteren. Bijzondere aandacht werd besteed aan de bloeddrukwaarden en het verbruik van aardappelen - met vier verbluffende resultaten:

  1. Het risico van ongezonde hoge bloeddruk stijgt met 11 procent als je vier of meer porties gekookte, gebakken of aardappelpuree per week eet.
  2. Dit geldt echter alleen voor vrouwen - op het niveau van de bloeddruk van mannen lijken aardappelen geen effect te hebben, zolang ze maar gekookt of gebakken zijn.
  3. Frieten beïnvloeden echter zowel de bloeddrukniveaus van mannen als vrouwen, ook hier vertoonden de proefpersonen verhoogde niveaus wanneer ze regelmatig werden geconsumeerd.
  4. Ironisch genoeg lijken chips die anders als ongezond worden beschouwd, de bloeddrukniveaus niet negatief te beïnvloeden.

Wat te doen tegen hoge bloeddruk?

De aanbeveling van de onderzoekers: een portie aardappelen vervangen door groenten die geen zetmeel bevatten. En het risico op het ontwikkelen van hypertensie daalt aanzienlijk. Of het negatieve effect op een bepaald aardappelras verwijst of dat alle aardappelen een verhoogde bloeddruk kunnen veroorzaken, hebben de onderzoekers niet onderzocht. Andere risicofactoren zoals obesitas of hoge zoutinname werden niet verder geanalyseerd. Daarom is het volledig elimineren van aardappelen uit het menu absoluut niet nodig, maar minder lijkt meer te zijn met de knollen.