Baobab: Het superfood van de baobabboom

Het is de Afrikaanse superfood bij uitstek: Baobab is verkrijgbaar als fruit of poeder. Het is niet alleen gezond, maar helpt ook bij het afvallen.

inhoud
 • Wat is baobab?
 • Baobab als een medicijn in de traditionele geneeskunde
 • Calorieën en voedingswaarden van baobab
 • Van Remedy tot Superfood: Baobab is een all-rounder
 • Gewichtsverlies: afvallen met Baobab
 • Baobab: kracht in poedervorm
 • Hoe smaakt Baobab?
 • Koop baobab: hier krijg je de gezondheidsbooster

Gigantisch lang en met een dikke stam die veel water kan opslaan: de Afrikaanse baobabboom kan tot 2500 jaar oud worden en een diameter van 12 meter bereiken. In Afrika wordt het eeuwenlang als een traditioneel voedsel en een remedie beschouwd. Niet voor niets wordt de baobabboom ook apotheekboom, levensboom of zelfs magische boom genoemd.

Wat is baobab?

Het speciale aan deze boom? Dankzij de speciale, uitstekende structuur - de stam is erg dik, de takken in vergelijking bijna onopvallend - kan hij zelfs lange periodes van droogte overleven. De stam bewaart het water en haalt het weer op zodra er geen meer van buiten meer is. Een groot voordeel voor een boom die groeit in de tropische gebieden van Afrika.

De baobabboom, zoals we die in Duitsland noemen, staat ook bekend als een "ondersteboven gehouden boom", een omgekeerde boom. Omdat hij eruit ziet alsof hij met de kop in de grond was vastgelopen. Overigens heeft de boom de naam "Baobab" uit het Arabisch. "Bu hibab" betekent fruit met veel zaden.

Visueel lijken de vruchten van de baobab-boom op de cacaovrucht. Ze zijn ovaal, tot 40 cm lang en hebben een groen-bruine kleur. In de vrucht zit de zogenaamde pulp, een beschermende laag die de zaden bevat. Wanneer de vruchten rijp zijn, wordt hun interieur droog en stoffig, bijna als meel. Als gevolg hiervan kunnen ze enkele maanden of zelfs een jaar oud worden zonder dat hun eigenschappen slechter worden.

Baobab als een medicijn in de traditionele geneeskunde

Het is bijna bovennatuurlijk hoeveel positieve effecten de vruchten van de baobabboom hebben op onze gezondheid. De belangrijkste voordelen:

 1. In Afrikaanse volksgeneeskunde wordt baobab gebruikt voor astma, koorts, kiespijn, ontsteking van het maag-darmkanaal en infectieziekten zoals malaria en pokken.
 2. Van de zaden die in de pulp zitten, wordt gezegd dat ze zowel het hart als de lever versterken.
 3. De bloemen zouden kunnen helpen bij artrose en artritis. Vanwege het hoge vitamine C-gehalte versterkt baobab, net als citroen, het immuunsysteem.
 4. De grote hoeveelheid kalium speelt een belangrijke rol, vooral voor spieren en zenuwen.
 5. De vezels reguleren niet alleen de darmwerking, maar binden ook slakken, toxines en cholesterol en leiden ze sneller uit de darm. Bovendien vertragen ze de vertering en absorptie van koolhydraten en verminderen ze dus een toename in bloedsuikerspiegels na het eten.
 6. Baobab is ook gunstig voor mensen met diabetes of prediabetes vanwege de verlaagde bloedsuikerspiegels.
 7. Over het algemeen draagt ​​baobab bij aan een verbeterde darmgezondheid.

Het beste van alles is dat er geen bijwerkingen bekend zijn met baobab. Zelfs met grote hoeveelheden, zou het niet laxerend of stressvol moeten zijn. Het is ook gluten- en lactosevrij.

Calorieën en voedingswaarden van baobab

voedingswaarde-informatiegemiddelde waarde per 100 g poeder
calorieën220 kcal
eiwit3 g
vet<1 g
koolhydraten78 g
ruwvoer42 g
calcium300 mg
ijzer2, 5 mg
Vitamine C250 mg

Van Remedy tot Superfood: Baobab is een all-rounder

De vruchten van de baobabboom hebben het gehaald: ze waren het wonderproduct van de Afrikaanse steppe naar het superfood van de westerse wereld. En terecht, want de baobab-vrucht bevat 14 essentiële vitaminen en mineralen, waaronder:

 • Vitamine C - waarvan Baobab ongelooflijk zes keer meer heeft dan sinaasappels
 • IJzer - baobab meer dan vlees
 • Magnesium - het gehalte is hoger dan voor spinazie
 • Vezel - de vruchten bevatten ongeveer 50 procent
 • Antioxidanten - hiervan heeft baobab meer dan enig ander fruit, zelfs twee keer zoveel antioxidanten als goji-bessen

Beauty Food Baobab

Niet alleen voor de gezondheid is de vrucht van de baobab super. De superfood heeft ook een positief effect op schoonheid:

 • Baobab-capsules bieden een eenvoudige manier om de dagelijks aanbevolen dosis van het magische medicijn te nemen. Hiervoor moeten 2-3 capsules 2-3 keer per dag bij elke maaltijd worden ingenomen.
 • De olie is verkrijgbaar in huid- en haarverzorgingsproducten. Het absorbeert snel, verbetert de elasticiteit en helpt de cellen te regenereren. Bovendien wordt het vaak gebruikt bij de behandeling van huidproblemen zoals psoriasis en eczeem.
 • Oliën ondersteunen ook de soepelheid en maken dof haar

Gewichtsverlies: afvallen met Baobab

Topmodellen, Hollywood-sterren en beïnvloeders zweren bij Baobab als een wapen van vertraging. In de VS zijn ze al lang bezig met het kopen van: dieetcapsules met baobabpoeder. Maar het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, omdat het poeder gemakkelijk in het dieet kan worden geïntegreerd.

Een eetlepel magisch poeder heeft slechts twaalf calorieën en nul gram (!) Vet. Niettemin, het zou je lang moeten vullen en vooral voedsel hunkeren naar moeten voorkomen. Dit is absoluut logisch, baobab duwt de bloedsuikerspiegel niet omhoog, dus valt het niet snel in de kelder, zoals het geval is met suikerhoudend voedsel.

Baobab: kracht in poedervorm

Het vruchtvlees van de baobab, die nog aan de boom droogt, wordt baobab genoemd. De boom verwijdert het water van de rijpe vruchten, waardoor de schaal wordt verlicht, waardoor het interieur een natuurlijke bescherming biedt. Het fruit hoeft niet na te worden gedroogd, verwerkt of aangevuld met andere stoffen, maar kan direct worden ingenomen als droog, meelachtig poeder.

Baobab-poeder was tot voor enkele jaren nog grotendeels onbekend in Europa, dus moest het eerst de zogenaamde novel food-goedkeuring krijgen. Deze goedkeuring is noodzakelijk voor alle onbekende of nieuwe voedingsmiddelen voor de Europese markt, in 2009 werd deze toegekend voor het baobab poeder.

Hoe smaakt Baobab?

Beschrijf de smaak van baobab het best met fruitig-tart, licht zoet, maar vooral zuur. Natuurlijk, zo moet het zijn met zoveel vitamine C. Omdat de pulp, dus de pulp, extreem oplosbaar is in water, is het poeder uitermate geschikt voor shakes. Het kan ook gemakkelijk worden opgelost in magere kwark, yoghurt, melk of sappen. Het baobab poeder kan zo super eenvoudig te integreren zijn, bijvoorbeeld in het ontbijt of in een fitnessshake. Vanwege de lichtzure smaak zijn zoete vruchten zoals sinaasappels, rijpe bananen, mango's of bessen het best geschikt als "bijgerecht". Het is echter belangrijk dat het poeder alleen wordt opgelost in koud voedsel of vloeistoffen, omdat het niet hittebestendig is.

Baobab kan op vele manieren in de dagelijkse voeding worden geïntegreerd. Het kan worden gebruikt in de vorm van poeder, olie, capsules of verdichtsels om iets goeds te doen voor uw gezondheid en schoonheid.

 • Het poeder kan worden toegevoegd aan smoothies en sappen (1-2 eetlepels) of aan het graan, yoghurt.
 • Zelfs gebakken goederen zoals cakes en gebak kunnen worden behandeld met baobab-poeder als alternatief voor bakpoeder of meel in verhoudingen tot tien procent.
 • Energiebooster: een glas water vermengd met een eetlepel baobabpoeder en een scheutje citroen versterken kracht en concentratie.

Koop baobab: hier krijg je de gezondheidsbooster

Dankzij de trend van superfood is baobab te vinden in goed gevulde reformwinkels, biologische winkels en supermarkten. Bij het kopen, maar er zijn enkele dingen om op te merken:

 • Het product mag geen warmtebehandeling ondergaan - dit zorgt voor verlies van essentiële stoffen
 • De Baobab-zuiverheid van het poeder moet groot zijn, want hoe hoger het product wordt gedoseerd, hoe beter het effect op de gezondheid
 • Uitgerekte producten moeten worden vermeden