Verander dieet Vet eten maakt je stom

Stolle, Martinsgans en Co.: Niet alleen in de aanloop naar kerstmis eten velen van ons te dik, dat is niet goed voor de hersenen. Wat helpt: verander dieet!

Curryworst op de kerstmarkt, kerstgebraad voor het festival en elke dag kaneelsterren, kerststol en dominostenen: in de aanloop naar kerstmis moet je lichaam veel vet eten verwerken. Dit verhoogt niet alleen het cardiovasculaire of diabetesrisico: uw grijze cellen kunnen ook worden beïnvloed!

Verander dieet: test op muizen

Onderzoekers van de afdeling Neurowetenschappen en Regeneratieve Geneeskunde aan Georgia Regents University hebben een groep mannelijke muizen in twee groepen gerandomiseerd. De eerste groep kreeg een vetarm dieet (vetpercentage minder dan tien procent). Het tweede muisteam kreeg vet voedsel (vetpercentage hoger dan 60 procent). De samenstelling van de twee dieetplannen was ongeveer gelijk aan een gezond dieet in vergelijking met een fastfooddieet bij de mens. De onderzoekers controleerden vier, acht en twaalf weken na de start van het experiment

  • gewicht
  • bloedsuiker
  • hoeveelheid insuline
  • Ze maten ook de synaptische markers in de hippocampus - het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen. Deze eiwitverbindingen geven het aantal synapsen in de hersenen aan - en dus ook het aantal verbindingen tussen individuele zenuwcellen.
  • Bovendien werden die waarden bepaald die wijzen op ontstekingsprocessen.

Vet voedsel doodt de synapsen

Het resultaat: na vier en acht weken vonden de wetenschappers geen verschil tussen de synaptische markers in beide groepen muizen - hoewel groep twee aanzienlijk in gewicht was toegenomen.

Maar dat veranderde na twaalf weken aanzienlijk. In het geval van de vetmuizen werden significant minder synaps-eiwitten gevonden.

Bovendien vonden de onderzoekers een aanzienlijke toename van ontstekingsniveaus. Dit was een onmiskenbaar teken voor de onderzoeksgroep dat het vette, ongezonde voedingspatroon de hersenen van het knaagdier had beschadigd. Vet voedsel zet chronische ontstekingsprocessen in gang die waarschijnlijk leiden tot een auto-immuunreactie. Bepaalde cellen in de hersenen vernietigen vervolgens hun eigen synapsen.

het negatieve proces is omkeerbaar!

Goed nieuws: het negatieve proces kan weer worden omgekeerd. Het onderzoeksteam zette de helft van de dikke muizenmensen op een gezond dieet - de hersenen waren na twee maanden weer in de oorspronkelijke staat. Onze conclusie : geniet van de pre-kersttijd met al het lekkers en vette eten - maar eet dan opnieuw bewust laag in vet.