Dieet veranderen Sport alleen maakt je niet slank

Als je worstelt met sport om extra kilo's te verliezen, kun je jezelf de marteling besparen. Zonder verandering in dieet, niets werkt, laat een Amerikaanse studie zien.

Voor hun studie, de wetenschappers rond Amy Luke van de Loyola University in Chicago op 149 Afrikanen uit Nigeria en 172 Afro-Amerikanen uit Chicago op de weegschaal. Het resultaat: de Nigeriaanse vrouwen wogen gemiddeld slechts 57, 6 kilo, terwijl hun Amerikaanse tegenhangers trots zijn op 84, 5 kilo.
De onderzoekers vermoedden achter het gewichtsverschil meer actieve fysieke activiteit door de Afrikaanse vrouwen. Maar verre van dat: de Amerikaanse vrouwen verbrandden gemiddeld 760 kilocalorieën per dag door beweging, de Nigeriaanse vrouwen consumeerden 800. Dit verschil is zo klein dat het niet statistisch significant is. "Lage fysieke activiteit lijkt niet de belangrijkste factor te zijn in de epidemie van obesitas", concludeert studieauteur Amy Luke.

Het hangt van het dieet af

Hoewel mensen die fysiek actief zijn meer energie verbranden. Atleten compenseren dit effect echter door meer voedsel te consumeren, legt co-auteur Richard Cooper uit. Cruciaal lijkt het juiste dieet te zijn. Terwijl de Nigeriaanse vrouwen voornamelijk diëten met veel vezels en koolhydraten, maar weinig vet en eiwit, bestond 40 tot 45 procent van de Amerikaanse maaltijden uit vet en behandeld voedsel. "Zonder een verandering in het dieet, zal er geen gewichtsverlies zijn", vat Amy Luke de studieresultaten samen.
Lichamelijke activiteit is alles dat het lichaam op gang brengt. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid beveelt een minimum van twee en een half uur aan matige lichaamsbeweging aan, zoals snel lopen per week of 75 minuten inspannende fysieke activiteit zoals joggen. Spiertraining zou de cardiovasculaire training tweemaal per week moeten aanvullen.