Dieet en sport Gevaarlijke honger na het sporten

Iedereen die aan sport doet, wordt slank - of niet! Amerikaanse onderzoekers vonden dat sporten alleen niet genoeg is om af te vallen: blijkbaar eten velen van ons na de sport te veel!

Wie wil behoren tot de mooie en slanke, graag zijn hardloopschoenen aan elkaar knopen. Dat sport tot afvallen behoort, is onomstreden. Dat alleen al sport genoeg, maar al. Amerikaanse onderzoekers van de Arizona State University in Tempe bij Phoenix hebben een onderzoek uitgevoerd met 81 vrouwen. Ze lieten de meer sedentaire, te dikke vrouwen drie keer per week gedurende 30 minuten op een loopband zweten. Omdat de onderzoekers het dieet van vrouwen niet wilden beïnvloeden, spraken ze in de test alleen om het uithoudingsvermogen van vrouwen te controleren. In beide gevallen werd voor en na de testfase, evenals op geregelde tijdstippen gedurende deze tijd, naast het lichaamsgewicht, het vet- en spiergehalte van de testers bepaald.

Gewichtstoename ondanks sporten

Het angstaanjagende resultaat: bijna alle vrouwen zijn toegenomen. En niet op spiermassa, maar op vetweefsel! Slechts 30 procent van de vrouwen kon afvallen. Dit was al duidelijk na de vierde week van de test. De onderzoekers vermoeden dat de honger van de proefpersonen groter was door de toegenomen beweging en dus meer gegeten. Bovendien kan er een verdere afname zijn geweest in de andere, al een paar bewegingen, omdat de vrouwen zijn verzwakt door de loopbandeenheden.

De onderzoekers concluderen uit hun onderzoek: Wie na vier weken regulier sporten zonder dieetverandering gewicht verliest, geluk heeft of al het optimale dieet voor hem heeft gevonden. De ongelukkige meerderheid moet echter noodzakelijk hun koelkastinhoud opnieuw aanpassen.

afnemende regel

Als u wilt afvallen, moet u zich houden aan de beproefde regel: meer calorieën consumeren dan nemen. Als je meer energie verbrandt in je dagelijks leven dan eet je door heerlijk eten, je lichaam verkeert in een energietekort. Geforceerd verbrandt hij vervolgens wat hij heeft gedaan voor zulke "slechte tijden" - dik!

calorie eis

Om te weten wat uw lichaam nodig heeft op het gebied van energie, hebben we een hulp op onze startpagina om uw dagelijkse caloriebehoeften te bepalen. Je kunt ook een caloriecalculator laten zien hoeveel energie je verbrandt op individuele sportunits. Hier wordt berekend welke sport verbruikt hoeveel energie in welke bedrijfstijd.

Man, 35 jaar, 1, 90 m, 85 kg

Een voorbeeld van een berekening: een man die niet veel sport doet, heeft dagelijks 2635 calorieën (kcal) nodig. Als hij dan een uur lang gemakkelijk jogt, heeft hij nog eens 640 kcal nodig. Dit komt grofweg overeen met een reep donkere chocolade plus nog een melkcake bovenop. Dit alles brandde hij na 60 minuten. Na een halfuur langzame schoolslag had hij bijvoorbeeld een glühwein getraind. Deze twee voorbeelden alleen laten zien dat het niet moeilijk is om van calorieën af te komen.

Wat zit er op het bord

Het is belangrijk wat elke dag op het bord terechtkomt. Een gebalanceerd en gezond dieet is niet alleen nodig om op de lange termijn een paar kilo kwijt te raken, maar ook om het lichaam lang en gezond te laten draaien. Hij is de enige die we hebben en hij moet worden verzorgd. Met voldoende koolhydraten, eiwitten en ook vet.

Op onze homepage vindt u talloze recepten voor een versterkend ontbijt, een vullende lunch, een licht avondmaal en tussendoortjes. Dus nu: ga naar de spek - maar goed!