Datteln: Waarom ben je zo gezond?

Top snack en vol met waardevolle ingrediënten: data zijn een fitness-superfood. Alles over de gezonde factor van datums, calorieën, voedingswaarden en meer - alleen met de calorieën die je moet bekijken!

inhoud
  • Ingrediënten: dat is de reden waarom data zo gezond zijn
  • Calorieën en voedingswaarde van datums
  • Hoeveel dagen kun je per dag eten?
  • Verschil tussen verse en gedroogde dadels
  • Koop data en sla op de juiste manier op
  • Datumrecepten met fit-factor

De gedroogde vruchten van de dadelpalm zorgen voor geconcentreerd kracht - daarom worden dadels ook "brood van de woestijn" genoemd.

Waar komen datums vandaan?

Mensen eten ze al meer dan 4000 jaar en waarderen hun mollige eigenschappen als energiebron. Datums geven je ook een complexe zoete smaak met een exotisch tintje. De oorsprong van de dadelpalm ligt op de Perzische Golf - tegenwoordig wordt deze gekweekt van Noord-Afrika tot Afghanistan. Alleen de beste datums worden geëxporteerd.

We hebben nader gekeken naar wat er op de date staat. Het antwoord: veel goede ...

Ingrediënten: dat is de reden waarom data zo gezond zijn

Hoewel dadels een hoog suiker- en caloriegehalte hebben, bieden ze ook veel voedingsstoffen zoals vitamine B en C, ijzer en veel kalium, wat goed is voor de gezondheid van het hart en de bloeddruk. Magnesium en calcium evenals het aminozuur tryptofaan zijn ook te vinden in dadels. Dit speelt een belangrijke rol bij de vorming van melatonine - in Arabische landen worden dadels zelfs bij lichte slaapproblemen gegeten. Gedroogde dadels, zoals ander gedroogd fruit, bevatten veel vezels - wat de spijsvertering bevordert en helpt het cholesterolgehalte laag te houden.

Calorieën en voedingswaarde van datums

per 100 gram gedroogde dadelsgemiddelde waarden
calorieën276
eiwit1, 9 gram
vet0, 5 gram
suiker63, 8 gram
ruwvoer8, 7 gram
water20 gram
calcium63 milligram
fosfaat57 milligram
natrium35 milligram

Hoeveel dagen kun je per dag eten?

Je moet trouwens niet tussendoor snacken (eentje weegt ongeveer 7 gram) in grote hoeveelheden - want datums scoren helaas ook met koolhydraten (hier: suiker) en calorieën. Genieten met mate is daarom het motto. Zelfs een date na een maaltijd kan helpen de honger naar snoep te beteugelen na het eten. Vuistregel voor dagelijkse consumptie zegt True Fitness Blog: drie tot vijf datums zijn goed!

Verschil tussen verse en gedroogde dadels

Verse en gedroogde dadels verschillen in sommige opzichten zelfs.

  1. Verse data zijn niet vaak te vinden in dit land - als dat zo is, kunnen ze het best worden gekocht tussen september en januari, dat is waarom ze een populaire kerstdelicatessen zijn. Hun suikergehalte is aanzienlijk lager (ongeveer 35 gram), ze zijn ideaal voor desserts en kunnen ook goed worden gecombineerd met marsepein. Maar hun vitamine C-gehalte is hoger. Je krijgt verse dadels in de gradaties medium droog of medium zacht, zacht en extra zacht.
  2. Gedroogde dadels op hun beurt, die in dit land normaal zijn, hebben een bederfproces achter de rug; hun watergehalte is dienovereenkomstig lager dan dat van een nieuwe datum en het suikergehalte hoger.

Koop data en sla op de juiste manier op

Onder de kenners zijn de Medjool-data vooral populair vanwege hun gebalanceerde zoetheid en zachtheid. Anders krijg je het hele jaar door gedroogde of bevroren pakjes verpakt in de super- of biologische markt met een lange houdbaarheid. Voor het drogen worden de dadels half rijp geoogst en gedroogd in de zon of kunstmatig.

Hoe lang zijn datums duurzaam?

De houdbaarheidsperiode van gedroogde dadels is luchtdicht, maximaal één en in het koelvak maximaal vijf jaar, verse dadels worden ongeveer negen maanden lang gekoeld en luchtdicht verpakt.

Datumrecepten met fit-factor

Datums kunnen heerlijk worden gemengd met smoothies.
Het recept: leg een banaan, twee of drie dadels, een handvol havermout en wat kaneel met amandelmelk in een blender en maak er een heerlijke, vullende smoothie van - je fitte ontbijt is klaar!

  • Maar er kan ook van een goede dag genoten worden - bijvoorbeeld in combinatie met roomkaas, als tomatensoep met dadels (zie foto) of op de kaasplank met blauwe kaas.

Nog meer fantastische recepten van True Fitness Blog:

• amandelballen met datums

Muesli met dadels, abrikozen en paranoten

Granaatappel en datum-quark met kaneel en limoen

dadels met roomkaas

Voor een koud buffet kunt u bijvoorbeeld de dadels verpakken - met of zonder roomkaas - in Parmaham. Heerlijk! In warme gerechten, bijvoorbeeld, kunt u het combineren met lamsvlees en rundvlees of zelfs vegetarische gerechten maken.

(Samenwerking: cover media)