Espresso Hoeveel kopjes zijn gezond?

Zonder cafeïne? Zonder mij! Als u een sterke energieboost wilt, kunt u op espresso vertrouwen. Maar in welke hoeveelheden is deze warme drank eigenlijk gezond?

In Zuid-Europa is espresso al lang de meest populaire bron van cafeïne en in Duitsland wordt de drank die in kleine kopjes wordt geserveerd, steeds populairder. Wat onderscheidt espresso van conventionele filterkoffie? Een sterk gebraad donkere bonen wordt bovendien gebruikt, het bereidingsproces, dat minder water gebruikt, geeft een hogere concentratie cafeïne. Daarom is de portiegrootte van de espresso lager dan die van de filterkoffie. Maar hoeveel kopjes kunt u echt genieten van de dag voordat de warme drank een negatief effect op het lichaam heeft? En wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Espresso als hulpmiddel bij het verwijderen

Als je de kilo's wilt laten tuimelen, kun je je dag (en zelfs je workout) beginnen met een kopje espresso. Een studie uit 2013 (gepubliceerd in het tijdschrift 'Nestlé Nutrition Institute Workshop Series') stelt dat het cafeïnegehalte van het bonenensap meer energie en efficiëntie in de training biedt, wat op zijn beurt de vetverbranding verbetert. Bovendien vermindert espresso de eetlust, volgens onderzoek dat is gevonden in het tijdschrift 'Obesitas' en kan het helpen de dagelijkse calorie-inname te verminderen. En als het om calorieën gaat, is espresso een echte lichtgewicht: bij 100 ml krijg je slechts 4 kcal.

Espresso voor het geheugen

In een onderzoek testten Michael Yassa, een neurobioloog van de Universiteit van Californië, en zijn team de effecten van cafeïne op het geheugen bij een groep van 160 volwassenen. Ze namen een placebo of een pil met 200 mg cafeïne (equivalent aan twee kopjes espresso) vlak voordat ze een reeks foto's uit het hoofd leerden.
Het resultaat: 24 uur later voltooiden alle proefpersonen een geheugentest en degenen die de dag ervoor cafeïne hadden ingenomen, deden het beter. De onderzoekers concludeerden dat het stimulerende middel een positief effect heeft op het langetermijngeheugen.
Meer dan twee kopjes espresso mogen echter niet worden gebruikt om te leren, omdat cafeïne in hoge doses een slechte invloed heeft op het leervermogen.

Espresso heeft een antioxiderende werking

Koffiebonen zitten vol met waardevolle antioxidanten, de zogenaamde radicale wegvangers, die beschermen tegen celbeschadiging en het verouderingsproces van ons lichaam vertragen. Geen wonder dat gematigde consumptie van espresso goed is voor uw immuunsysteem. Een onderzoek door de Amerikaanse universiteit van Harvard toont zelfs aan dat het risico op colon- en borstkanker voor espressodrinkers 50 procent lager is dan voor caffee-verlegen mensen. Ook zouden neurologische ziekten zoals Alzheimer en Parkinson minder vaak lijden.

Meer dan vier kopjes per dag zijn schadelijk

Net als veel andere heerlijke gerechten, moet u met mate genieten van koffie.

Efsa waarschuwde een paar maanden geleden dat je niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag zou moeten drinken - dat is ongeveer vier kopjes espresso.

Je moet er wel voor zorgen dat cafeïne in sommige omstandigheden in andere vormen (bijvoorbeeld door zwarte thee) kan worden ingenomen. Overdrijvend met zijn koffieconsumptie kan dit leiden tot innerlijke onrust, nervositeit, slaapstoornissen, hartkloppingen en concentratiestoornissen. Na slechts twee weken kan er een afhankelijkheid ontstaan! Als u dan door een "ontwenningsverschijnsel" gaat, symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid en duizeligheid, misselijkheid en spierpijn.