Voeding en gemoedigheid Zoetigheid maakt onkritisch

Iedereen die iets zoets consumeert voor het winkelen is veel meer bereid om hoge prijzen te accepteren dan zonder Zuckerli. Mogelijke verklaring: het beloningscentrum in de hersenen is geactiveerd.

Door zoet te eten, kunnen we de dingen in een heel ander licht zien. Onderzoekers van de Zeppelin Universiteit Friedrichshafen lieten in een experiment zien dat proefpersonen de prijzen van alledaagse producten heel anders beoordeelden als ze vooraf suiker hadden gekregen. Ze gaven proefpersonen water te drinken, dat gezoet was met 80 gram suiker. Eén controlegroep ontving een placebo (water), een andere kreeg niets.

Als je iets zoets in je maag hebt, betaal je meer

Alle groepen moeten dan de prijzen van alledaagse producten, zoals worst, toiletpapier of shampoo, beoordelen. De suikergroep was het aanzienlijk vaker eens met de gegeven prijzen of maakte veel hogere prijsvoorstellen dan leden van de controlegroepen. De meest schadelijke was de groep, die niets had ontvangen. Marketingwetenschappers schrijven dit effect toe aan activering van het beloningscentrum in de hersenen. De toevoer van suiker bevordert de afgifte van insuline, wat leidt tot een gevoel van geluk. Zullen we in de toekomst allemaal een chocoladereep krijgen als we de supermarkt binnengaan? De onderzoekers zwaaien. Dit is nog steeds de toekomstige muziek!