Feijoa: Dit trendy fruit verovert ook je bord!

Of het nu rauw is, in desserts, salades of dressings: het familielid van de guave heeft het allemaal - en hoeft zich niet te verschuilen achter meer bekende vertegenwoordigers van hun soort. Alles over herkomst, bereiding, ingrediënten, aankoop en opslag.

inhoud
  • Feijoa: oorsprong en oorsprong
  • Voedingsfeiten en ingrediënten
  • Bereid feijoa voor - zo werkt het
  • De beste receptideeën met Feijoa

In Nieuw-Zeeland is het familielid van de guave al een klassieker, in dit land verovert de exotische vrucht slechts langzaam onze fruitschalen. Tegelijkertijd, in onze breedtegraad van de vrucht, werd er veel te weinig aandacht aan besteed, omdat de vrucht niet alleen voedsel opwindt, maar ook een aanjager is voor het immuunsysteem!

Feijoa: oorsprong en oorsprong

De Feijoa komt oorspronkelijk uit Brazilië en heeft daarom de naam 'Brazilian Guava'. Maar het is ook bekend als 'Pineapple Guava'. De kip-en kleinbedrijf fruit wordt geteeld met zijn zoet-zure smaak, vooral in Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika, waar het seizoen van half maart tot mei heeft.
Omdat de Feijoa vorstbestendig is, maar nu groeit in het zuiden van Frankrijk, Italië en Israël en rond de kust van de Zwarte Zee. En in dit land wordt de vrucht ook steeds populairder, zoals de talrijke receptideeën die gebruikers publiceren op Pinterest en Instagram laten zien.
Hoewel het exotische fruit het hele jaar door verkrijgbaar is, vindt u ze maar zelden op de markt of in supermarkten, maar voor grotere fruitverkopers op internet - een kilo kost ongeveer 20 euro. Hoewel het het hele jaar door in Colombia of Nieuw-Zeeland kan worden gekocht, is het schaars in Europa: Frankrijk biedt het van oktober tot december en Israël van november tot januari.


Wat zijn Feijoia's?

  • De langwerpig-ovale of peervormige vruchten groeien op een struikachtige boom van maximaal vier meter hoog
  • De donkergroene huid is stevig en leerachtig en niet geschikt voor consumptie. Onder de schaal zit de geelachtig witte pulp, die bestaat uit vier tot vijf gelei-achtige fruitcellen met kleine korrels
  • Scherp tot zoet-pittig, de fruitsmaak doet denken aan guave en ananas (vandaar de naam als ananas-guave). De groene ovale vrucht heeft een zoet, aromatisch aroma dat doet denken aan een mengsel van aardbeien, guave, ananas, citroen of kweepeer.

Voedingsfeiten en ingrediënten

De Feijoa wordt niet alleen als een zoete verleidster beschouwd, maar veel gezondheidsbevorderende eigenschappen worden aan haar toegeschreven:

  • De bessen zijn rijk aan mineralen (kalium, calcium, fosfor, ijzer), bevatten veel pectine en veel vitamine C, hebben daarom een ​​ontstekingsremmende werking en worden beschouwd als uiterst immuunbevorderend.
  • Feijoa krijgt het spijsverteringsmomentum: ze krijgt de spijsvertering en het laxerende ontwaken

Voedingsfeiten in één oogopslag

Ingrediënten (100 g)lot
Vitamine C20, 3 mg
natrium3 mg
ijzer0, 1 mg
calcium17 mg
eiwit1, 2 g
vet0, 8 g
koolhydraten10.6 g

Bereid feijoa voor - zo werkt het

Feijoas worden meestal rauw gegeten. Een volwassen Feijoa die je herkent aan het feit dat ze gemakkelijk toegeeft aan de druk van de duim. Voordat je gaat eten, moet je het fruit wassen en pellen, het dan snijden als een kiwi en de twee helften eruit lepelen - je kunt zelfs de kleine pitten eten.

  • Als je creatief wilt worden, zijn er geen grenzen. Je kunt de gezonde exotine ook samen met ander fruit in fruitsalade snijden of het gebruiken als ingrediënt voor ijs of desserts. Maar ook in fruitsauzen, crèmes, drankjes, in salades, chutneys, salsa's, ontbijtgranen, smoothies of cakes, het familielid van de guave smaakt echt verfrissend en geeft ze een zoetzure smaak.

Feijoas winkel

Een volwassen Feijoa blijft een paar dagen in de koelkast hangen en straalt een sterke bloemengeur uit. Bewaar het fruit daarom het beste gescheiden van ander voedsel. Als u ze niet meteen wilt opeten, dompel ze dan na het schillen in zout water of citroenwater - dit voorkomt dat het fruit geoxideerd en bruin kleurt.

De beste receptideeën met Feijoa

Of het nu gaat om fruitsalade, sauzen, chutneys of smoothies: het trendy fruit past overal. Of je test jezelf door het ras of probeert een van de vele recepten die al bestaan. Hier zijn er een paar.

Feijoa en citroen chutney


Groene smoothie met Feijoa en appel


Bananenbrood met Feijoa