Vet: afvallen Slank dankzij vet?

De bestverkopende auteur Nina Teicholz beweert dat rijke maaltijden met verzadigd vet je niet dik maken, maar je wel kunnen helpen om af te vallen.

Te mooi om waar te zijn: Vet vlees, room en kaas staan ​​niet meer op de lijst met moorden, aldus de Amerikaanse auteur Nina Teicholz. In haar bestseller The Big Fat Surprise maakt de journalist sensationele scripties die nog lang niet zijn gehoord. Het is tenslotte al vele jaren het onbetwiste feit dat te veel vet in uw voeding de hoofdveroorzaker is van overgewicht, hart- en vaatziekten en veel kankers.

Vet: moordenaar of redder?

Na een lange geschiedenis van vetarme jaren, verklaart de bestverkopende auteur nu waarom boter, vlees en kaas deel moeten uitmaken van een gezond voedingspatroon. Verzadigde vetzuren? Hoog cholesterolgehalte? Geen paniek, Pondorn kalmeert. De vechtlustige Amerikaan legt uit:

"Al tientallen jaren kregen we te horen dat het beste dieet er een is met weinig vet, vooral in verzadigde vorm, en dat we simpelweg niet genoeg moeite doen als het ons niet gezonder en dunner maakt, maar wat als vetarm is zelfs het probleem is "wat als het voedsel dat we onszelf niet toestonden - de romige kaas, de sappige steaks - de sleutel is tot het omkeren van de trend naar zwaarlijvigheid, diabetes en hartziekten?"

In haar boek laat de auteur zien hoe zestig jaar diëten met een laag vetgehalte als een ongecontroleerd massa-experiment catastrofale gevolgen heeft gehad voor de gezondheid van Amerikanen.

"Er is nooit serieus bewijs geweest dat deze [verzadigde] vetten ziek zijn", zei Teicholz in een interview met de Wall Street Journal. "We geloven dit alleen omdat het voedingsbeleid in de vorige halve eeuw is ontspoord door een mix van persoonlijke ambitie, slecht onderzoek, politiek en vooringenomenheid."

Ervaring van Teicholz: vastgeklemd en van de grond gehaald

Nina Teicholz werkte negen jaar aan haar boek, dat nog niet beschikbaar is in het Duits. Het idee kwam bij de auteur toen ze nog steeds voedselredacteur was en voortdurend weelderige maaltijden moest eten met gerechten vol vet en room - en daardoor vijf pond verloor en verbaasd was over een beter cholesterolgehalte.

In haar onderzoek kwam ze tot de conclusie dat de veroordeling van verzadigde vetten op een nu achterhaald beeld van cholesterol afneemt. "De oorspronkelijke hypothese was dat verzadigd vet het totale cholesterol verhoogt en hartaanvallen veroorzaakt, wat niet waar is." Hoewel verzadigde vetten het totale cholesterol verhogen, is deze waarde niet geschikt voor het bepalen van het risico op een hartaanval. "

Cholesterol heeft naar haar mening net zo'n essentiële functie als de duivelse vetten. Zij beveelt volle melk aan omdat het vet erin helpt om vitamine A en D te absorberen; Daarnaast bevat volle melk minder suiker.

Zorg voor koolhydraten

Een centrale these in het boek van Nina Teicholz is dat vetarme voeding leidt tot overmatige consumptie van geraffineerde koolhydraten; Deze zorgen op hun beurt voor ontstekingsprocessen in het lichaam en maken je dus ziek.

Heeft ze gelijk? In de VS heeft haar boek de bestsellerlijsten bestormd. Maar er zijn ook experts die waarschuwen: "Het naar ons centrum brengen van verzadigde vetten zou een tragische vergissing zijn", waarschuwde Drs. David Katz, voedingsdeskundige van de Yale University.

"Er is nergens ter wereld een dieet dat voornamelijk bestaat uit vlees, boter en kaas en wordt geassocieerd met een goede gezondheid. Een gezond dieet bestaat uit de gebruikelijke verdachten: groenten, fruit, bonen, linzen, noten, zaden, volkoren Vis, zeevruchten, zuivel en mager vlees, maar zeker vet is niet een van hen. "