In vet oplosbare vitamines beta-caroteen en vitamine A - voor een beter zicht

Niet alleen voor goede ogen hebben we vitamine A en de plantenvoorloper bèta-caroteen nodig. Onze huid- en infectiebescherming profiteren ook. Goede bronnen: vis en wortels.

Beta-caroteen is een van de kleurstoffen in planten. We hebben 2-4 mg per dag nodig. Wortelen, paprika's en ook papaja krijgen een geelachtige, oranjerode kleur door bèta-caroteen. Een sandwich of ander vetbevattend product zorgt voor een betere opname in het lichaam. Dieetvezels remmen deze meer. In de darm wordt bètacaroteen dan vitamine A. Dat is de reden waarom de naam provitamine A.

Vitamine A (Retinol)

Vitamine A beschermt tegen nachtblindheid. Daarom al rond 1500 voor Christus Chinese lever en honing om 's nachts beter te kunnen zien. Deze vitamine kan ook werken op de groei van cellen. Daarbij ondersteunt het de vernieuwing van de huid. Controversieel is of het ook helpt tegen droge ogen.
Het zit daar: beta-caroteen in gele en groene groenten en fruit (spinazie, snijbiet, wortels, papaja, mango). Vitamine A in dierlijke producten zoals lever, leverworst, tonijn, kaviaar maar ook in Camembert of eigeel.
Aanbevolen inname: Er zijn alleen schattingen voor beta-caroteen: deze variëren van 2 tot 4 mg / dag. Vitamine A: 0, 8 mg / dag bij vrouwen en 1 mg / dag bij mannen
Daar is het goed voor: beta-caroteen is een van de belangrijke celbeschermers (antioxidanten). Daarom moeten carotisgroenten beschermen tegen nachtblindheid, ook helpen bij huidvernieuwing
Alsjeblieft niet overdoseren: tot 3 mg vitamine A wordt als veilig beschouwd. Iedereen die regelmatig eet, kan deze niveaus overschrijden. Provitaminen zoals bèta-caroteen uit plantaardig voedsel kunnen geen overdoses veroorzaken.