Obesitas Immuunsysteem kan obesitas bevorderen

Vals dieet en gebrek aan lichaamsbeweging zijn niet altijd de oorzaken van obesitas. Een Zwitsers onderzoek toont aan dat het immuunsysteem ook een rol speelt.

Twee jaar geleden konden Jean-Christophe Peter en Karl Hofbauer van de universiteit van Basel dit effect aantonen met behulp van het voorbeeld van de melanocortine-4-receptor. Het eiwit bevindt zich onder andere in de hypothalamus, een hersengebied dat betrokken is bij de regulatie van voedselinname. Als deze eetlustverlagende receptor geblokkeerd is, leidt dit tot obesitas.
In een experiment met knaagdieren hadden de wetenschappers aangetoond dat actieve immunisatie tegen deze receptor de productie van remmende antilichamen teweegbracht. Het resultaat: de geïmmuniseerde dieren werden snel zwaarder en hadden stofwisselingsstoornissen die ook bij obese patiënten werden waargenomen.

Antilichaam met vet factor

Nu heeft het onderzoeksteam dit resultaat beoordeeld in een onderzoek onder 216 mensen met normaal gewicht, overgewicht en obesitas. Inderdaad, bij 3, 6 procent van de patiënten met gewichtsproblemen werden autoantilichamen gevonden die specifiek gericht waren tegen de MC4-receptor. Dit was echter niet het geval voor mensen met een normaal gewicht.
Verdere klinische studies zijn aan de gang om te laten zien hoe patiënten met dergelijke auto-antilichamen tegen de MC4-receptor reageren op een dieet of een operatie. De artsen hopen dat op de lange termijn een individuele therapie van de getroffen patiënten.