Vetarme ingrediënten Gelukkig Nieuwjaar: Raclette op een gezonde manier

Oudejaarsavond, veel families brengen de raclette naar buiten, maar wie let op zijn figuur, moet voorzichtig zijn met de keuze van de ingrediënten.

Zwitserland heeft al veel traktaties voortgebracht: naast fondue is raclette een van de nationale gerechten in ons buurland en ook de Duitsers houden ervan om van dit goedkope feest te genieten. Vooral rond de jaarwisseling is het verleidelijk om de raclettemachine met zijn pannen uit te brengen en calorierijke kaas te smelten met verschillende ingrediënten - maar wat als je lichaamsbewust wilt eten? Hier zijn een paar tips om raclette minder vet te maken met de juiste ingrediënten.

Meer groenten

Vlees en aardappelen worden vaak geserveerd in een traditionele raclette-maaltijd, die vervolgens wordt gebruikt om de kaas te smelten. Dit is heerlijk, maar het zorgt voor een ongewenst flab. Dus als u in uw kerstoutfit wilt passen, moet u tevreden zijn met gezondere ingrediënten - en wat is er beter dan heerlijke en voedzame groenten? De selectie is groot, zodat voor elke smaak de juiste ingrediënten te vinden zijn:

Paprika's, maïs, bonen, broccoli, paddenstoelen ... de culinaire verbeelding kent geen grenzen.

Naast normale aardappelen, kun je ook zoete aardappelen in de raclette pan doen - de oranje knollen hebben meer vezels, wat betekent dat ze sneller vullen dan hun conventionele (en in Duitsland veel populairdere) familieleden.

Alles kaas

Raclettekaas is de nachtmerrie van elke figuurbewuste persoon. Namelijk, 100 gram bevat bijna 350 kilocalorieën! Maar wat is een raclette-avond zonder bewerkte kaas? Maak je geen zorgen, als je veilig wilt spelen, kun je vetarme geraspte kaas gebruiken (ongeveer 70 kcal per 100 g), maar je moet verwachten dat de typische raclette-smaak verloren gaat. Het alternatief is terughoudendheid: in plaats van de pan met kaas te scheppen, volstaat een schijfje om de resterende ingrediënten te bedekken. Dus je neemt minder vet voor jezelf en loopt niet het risico de smaak van andere lekkernijen met kaassmaak te overweldigen.

Gezonde bijgerechten en sauzen

De echte caloriebommen in raclette zijn vaak de sauzen waarmee de verschillende pancreaties worden gegarneerd. Dikke roomsausen en crème fraîche zijn vooral populair, maar helaas maken ze je ook dik. Maak je geen zorgen, je hoeft het niet zonder te doen. Net als bij kaas geniet je met mate van alles. Als je gezonde ingrediënten op prijs stelt, kun je in plaats daarvan ook lichte yoghurt sauzen gebruiken. Trouwens, brood is ook populair als een ander raclette bijgerecht, maar helaas nemen de meeste mensen de voorkeur met wit brood. Het is voordeliger om te kiezen voor een heerlijke volkoren variant, die beter is voor de figuur en voor de spijsvertering. Volkoren maakt je sneller vol en voorkomt dat je een keer te vaak je raclette pannen invult. Trouwens, het beste bijgerecht is altijd salade - rauw voedsel. Verse groenten en fruit moeten deel uitmaken van elke maaltijd.