In vet oplosbare vitaminen Vitamine D: voor de huid en botten

Vitamine D versterkt niet alleen botten en tanden, het zorgt ook voor een goed humeur! Bij hoge zonneschijn is het het lichaam zelf, in de winter moeten we het opnemen via ons dieet.

D-vitamines zijn verantwoordelijk voor het versterken en opbouwen van botten. Bovendien zorgt de vitamine ervoor dat we calcium uit onze voeding kunnen opnemen, wat niet alleen de botten, maar ook de tanden versterkt.
Inslikken wordt vitamine D geproduceerd via dierlijk voedsel of met voldoende zonnestraling op de huid. Bijwerking van de zonnige vitaminetherapie: het licht stimuleert ook de serotoninevorming en de boodschapperstof is onze eigen, natuurlijke geluksdonor. D-vitaminen zijn daarom echte all-round talenten.
Er is veel van : vooral kabeljauwleverolie, dikke zeevis (makreel, tonijn, haring), maar ook eidooiers, zuivelproducten en porcini zijn rijk aan vitamine D.
Aanbevolen inname: Volwassenen (15-65 jaar) = 20 microgram (μg)
Daarvoor is het goed: belangrijk voor de vorming van botcellen en het versterken van botten en tanden, calciumniveaus worden gereguleerd, ondersteunt het immuunsysteem
Zoveel is genoeg: een overdosis door voedsel of zon is nauwelijks mogelijk. Het innemen van vitamine D-supplementen mag op de lange termijn niet meer bedragen dan 500 microgram per dag.