Vetarme magere melk met smaak

Vetarme producten die nog steeds goed smaken - dat is wat al diegenen die graag eten en calorieën willen besparen, wensen. Een onderzoeksgroep werkt nu aan dit doel.

Vet verkleind tot flauw? Veel mensen antwoorden ja. Maar dat zou in de toekomst moeten veranderen. Onderzoekers van de universiteit van Hohenheim willen nu magere melkproducten ontwikkelen die goed smaken en bovendien echt opvullen. Samen met procesingenieurs en psychologen ontcijferen ze onder andere hoe de genotbevorderende eigenschappen ook behouden blijven in vetarme melk en welke deeltjes in vetbevattende producten ervoor zorgen dat de hersenen het "ik ben ziek" -bericht aan de lekkernijen meedelen.

Meer plezier met producten met minder vet

Vetarme magere kwark, dieetyoghurt en fitnessmelk: de gekoelde schappen in de supermarkt laten weinig te wensen over. Maar sommige vetarme melk smaakt als water, de magere kwark brokkelt af op de lepel. Ontevreden en onverzadigd reikt de klant naar het volgende lichte product - en wordt niet slanker. De reden hiervoor is dat vet ook veel van zijn positieve en verzadigende eigenschappen verliest. De onderzoekers hebben nu de ambitie om producten met een verminderd vetgehalte te produceren, zodat de consument het verschil niet op prijs stelt.
Daarnaast wordt onderzocht welke functies vetgerelateerde stoffen vervullen in de hersenen om deze zo nodig aan te vullen in de formule van vetverlagende producten.