Vette lever Hoe de wijdverspreide ziekte te bestrijden?

In Duitsland lijdt bijna elke derde persoon volgens studies aan een leververvetting. We onthullen hoe het komt met deze leverziekte en hoe deze te bestrijden.

Een leververvetting - ook bekend onder de medische term steatosis hepatis - ontwikkelt zich wanneer ons lichaam meer vet maakt of krijgt dan het kan afbreken. De overtollige vetten hopen zich op in de cellen van de lever, vandaar de naam van deze ziekte. Vaak is overgewicht de schuld, maar alcoholmisbruik kan tot leververvetting leiden - geen wonder dat het een wijdverspreide ziekte is geworden in ontwikkelde landen.

In Duitsland wordt elke derde persoon getroffen

In dit land is leververvetting een van de meest voorkomende leveraandoeningen, ongeveer 30 procent van alle Duitsers is getroffen volgens studies - inclusief kinderen en adolescenten! Als dit probleem niet wordt aangepakt, kan dit leiden tot ernstige gevolgen, zoals leverontsteking, cirrose of zelfs kanker.

Professor Ali Canbay, adjunct-directeur van de afdeling Gastro-enterologie en Hepatologie aan het Universitair Ziekenhuis in Essen, geeft echter het duidelijke standpunt ten aanzien van de 'Berliner Morgenpost': 'De leververvetting is reversibel.' Als de patiënten afvallen en van dieet veranderen, kan het orgel zich volledig regenereren. "

Hoe ontwikkelt zich een leververvetting?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een niet-alcoholische en een alcoholische leververvetting. In de westerse geïndustrialiseerde landen zijn ongeveer 30 van de 100 mensen getroffen door een niet-alcoholische leververvetting. De belangrijkste oorzaken zijn obesitas of obesitas, diabetes mellitus, gebrek aan lichaamsbeweging en een ongezond vetrijk dieet. Een alcoholgerelateerde leververvetting is het slachtoffer van ongeveer 5 tot 10 van de 100 mensen; Hier is het de verhoogde consumptie van alcohol die leidt tot obesitas van het orgel.

Hoe merk je een leververvetting?

De symptomen van een leververvetting zijn helaas vrij diffuus, maar over het algemeen wordt dit probleem gekenmerkt door een gebrek aan energie. Bovendien kan dit leiden tot drukpijn in het abdominale gebied en / of een geelverkleuring van de huid. De arts moet worden onderzocht in het geval van een verdenking op leververvetting van leververvetting, een echografie kan ook bijdragen aan de diagnose.

Hoe een vette lever tegen te gaan

De leververvetting is een waarschuwingssignaal van het lichaam dat niet mag worden genegeerd. Of het is gebaseerd op alcoholische of niet-alcoholische oorzaken - een ding is duidelijk:

Er moet iets veranderen!

Gewoonten die bijdragen aan de obesitas van het orgel moeten wijken en worden vervangen door gezondere routines. Dus als u dik eten vaak eet, moet u overschakelen naar een vetarm en caloriearm dieet; Als je het grootste deel van je dagelijkse leven doorbrengt, moet je vaker lopen en meer beweging in je leven brengen. Overgewicht, het is tijd om de kilo's te laten vallen. Bijzonder belangrijk: het opgeven van alcohol of het verminderen van het verbruik.
In sommige gevallen kan een leververvetting ook worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen, daarna is het belangrijk om met de arts te praten over een alternatieve therapie.