Obesitas Moet niet vet zijn

Nieuwe manieren om uit de Figurfing te komen: True Fitness Blog presenteert het nieuwste onderzoek op het gebied van overgewicht en obesitas - hier vindt IEDEREEN zijn gewichtsverlies!

Obesitas: vaak geen zelf-nalatigheid

Dikte is uw eigen schuld - dat is wat velen van ons denken. En veel van de overwogen ook. Ze hebben vaak de wanhoop van vermeend gebrek aan discipline. Ze vragen zich af waarom ze er gewoon niet in slagen om hun lichaam in de gewenste vorm te forceren. Maar in de strijd tegen de ponden hebben we krachtige tegenstanders.

Genen bepalen onze lichaamsmassa

En we kunnen ze niet allemaal alleen verslaan. Omdat de Moppelschicksal in principe begint vóór en bij de geboorte: Onze genen bepalen in belangrijke mate, of we nu uitgerust zijn met modelmaatregelen of ons leven bevechten tegen te veel lichaamsmassa.

Tweelingstudies bewijzen de invloed van genen

Dit wordt bewezen door zogenaamde tweelingstudies, die aantonen dat identieke tweelingen die niet samen opgroeiden, nog steeds hetzelfde overgewicht hadden. Experts schatten dit effect op 30 tot 70 procent, Prof. Dr. med. Annette Schürmann, bioloog bij het DIFE (Duits Instituut voor voedingsonderzoek), ziet het belang van genen zelfs bij 60 tot 70 procent. Omdat ze op vele niveaus werken: in de hersenen of in de controle van honger en verzadiging. Als, bijvoorbeeld, te weinig van de boodschappersubstantie leptine wordt gevormd als gevolg van genetische variatie, heeft de getroffen persoon altijd honger.

Genen werken ook bij obesitas

Hier regelen genen de vorming van vetcellen en de opslag van vet. Evenzo, het vetverbranding in de spier. Dus genen bepalen of vet of glucose wordt verbruikt bij schoppen en zweten. Bovendien, en dat maakt het dubbel zwaar voor zwaarlijvige mensen, beïnvloeden ze ook ons ​​gedrag - dus of we nu liever chips of salade eten, of we liever op de bank liggen of rond het meer rennen ...

Gezonde voeding en sport tegen obesitas

"Maar je kunt onder geen enkele voorwaarde ontslag nemen", zegt de expert Schürmann.

"Degenen die genetisch zijn geprogrammeerd voor obesitas moeten meer aandacht besteden aan voeding en veel lichaamsbeweging."

Belangrijk aspect: weinig maaltijden met grote tussenpozen. "Zelfs een minus van vijf tot tien procent van het gewicht levert ongelooflijke gezondheid op!"

5 noodmaatregelen tegen obesitas

Er zijn een paar eenvoudige regels die ons veel kunnen helpen. Hoe het lichaam te programmeren van het Moppel tot het Lean-programma:

1. Lange pauzes
Niet alleen gewone maaltijden zijn belangrijk. Voedingsdeskundige prof.dr. Annette Schürmann beveelt ook minder maaltijden aan: "We moeten eerst weer echte honger voelen voordat we verder gaan met eten. Twee tot drie maaltijden per dag volstaan! "Met pauzes van vijf tot zes uur. Dan kunnen we weer helemaal vol eten!

2. Darmtoevoer

Met veel vezels trimmen we onze darmflora tot slank. Ze zitten bijvoorbeeld in groenten, noten, peulvruchten of volle granen. Ook goed darmvoedsel: gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi, yoghurt, kefir of miso. Ten derde, resistente sterkte. Bevat gekoelde gekookte aardappelen, rijst, onrijpe bananen en - ja: in wit brood!

3. Goede drankjes
Fructose uit frisdranken of uit vruchtensappen wordt beschouwd als een belangrijke bijdrage aan de Amerikaanse epidemie van overgewicht. Het wordt minder gunstig gemetaboliseerd dan glucose en beschadigt de darmstructuren. Dus ga weg van Cola, frisdrank. Drink vruchtensappen slechts matig en het beste als een spritzer. Beter: water, thee, zwarte koffie.

4. Stressbescherming

Laat de stress niet chronisch worden! Dan worden niet alleen extra kilo's, maar ook ziektes bedreigd - tot de burn-out.
De WHO definieert stress vandaag als een wereldwijde epidemie. Vóór dat is het belangrijk om jezelf te beschermen. Met ontspanningstechnieken, een beter evenwicht tussen werk en privéleven en het vermogen om nee te zeggen. Trouwens, sport helpt ook!

5. Genoeg slaap
Degenen die te weinig slapen, moeten rekening houden met een toegenomen verlangen naar voedsel. Een te korte slaaptijd bevordert de concentratie van het "voedingshormoon" ghreline en kan leiden tot het eten van tot 500 calorieën per dag meer dan bij voldoende slaap. Dit wordt gesuggereerd door studies. En: slaap kan niet worden gemaakt - bijvoorbeeld in het weekend ...

Onze darm beïnvloedt ons gewicht

De onderzoekers concentreren zich op de darmflora. Recente studies leveren het bewijs dat het anders is samengesteld in slankheid dan in dikte. Een onderzoek door het Kinderziekenhuis in Philadelphia laat zien dat kinderen een groter risico lopen om dik te worden wanneer ze antibiotica krijgen tijdens de kindertijd. Hoe vaker, hoe hoger het risico. De oorzaak vermoedt experts in een verstoorde darmflora.

Slank van darm

Prof. Dr. Michaela Ax-Gadermann, een arts en expert in gezondheidsbevordering, heeft de huidige bevindingen samengevat in haar nieuwe boek "Slim met darm" (zie foto). Maximaal twee kilo bacteriën gaan tekeer in ons interieur - en hun samenstelling bepaalt blijkbaar veel meer over ons gewicht dan eerder werd vermoed.

Lees meer: ​​Slim met darm (Südwest Verlag, 16, 99 €). Wat heeft onze darmflora te maken met gewicht?

Dus de darmflora beïnvloedt ons lichaam

Ze beïnvloeden de bloedsuikerspiegel, het cholesterolgehalte en hoeveel energie we uit het voedsel halen - en dus ook ons ​​gewicht. Ze produceren boodschappers die honger en verzadiging beheersen. En ze kunnen ervoor zorgen dat we meer vet storten, vooral op de maag. De "goede" of "slechte feed-handler" is er echt. Afhankelijk van hoe de individuele darmflora is ontworpen, extraheren de bacteriën tot 200 calorieën per dag meer uit hetzelfde voedsel. Een bedrag dat kan leiden tot een toename van meerdere kilo's gedurende het jaar. Dit gaat zo ver dat zelfs Kalorientabellen gedeeltelijk hun geldigheid verliezen, omdat degene van de Hamburger meer calorieën trekt dan de andere.

Een verarmde darmflora kan obesitas bevorderen

En hoe we het voedsel gebruiken, bepaalt vooral de diversiteit en samenstelling van de darmflora. Studies tonen aan dat het in ongeveer 25 procent van de mensen in geïndustrialiseerde landen is uitgeput - dus vertoont het weinig variatie. Er spelen veel factoren daarin. Baby's die van nature worden geboren en borstvoeding krijgen, profiteren natuurlijk omdat hun darmflora beter is.

Evenwicht en variëteit in de darm

Antibiotica, vetrijke en vezelarme diëten verstoren evenwicht en variëteit. Voor ex-rokers ontwikkelt de darmflora zich ook in een ongunstige richting: een verklaring voor de gewichtstoename na stoppen met roken! Fructose uit frisdranken of bereide gerechten heeft een extreem ongunstig effect. Het bevordert de doorlaatbaarheid van de darmbarrière, die op zijn beurt negatieve gevolgen heeft voor de darmkiemen en hun functie.

Slank met een bacterievriendelijk dieet

En hoe krijg je de onbeheerste bacteriën terug in de rij? Kan iemand überhaupt invloed uitoefenen? "Ja, dat werkt!", Zegt auteur Ax-Gadermann. "Met een bacterievriendelijk dieet en een meer bewuste levensstijl kunnen we onze darmflora opnieuw slank programmeren." Deze omvatten overvloedige vezels, gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool of Kimchi, omega-3 vetzuren uit vis en plantaardige oliën, ontstekingsremmende kruiden zoals kurkuma en gember. Bovendien verbetert sport de darmomgeving.

Dus je versterkt je gevoel!

Chronische stress maakt je dik

Een andere figuurmoordenaar is chronische stress. In een gevaarlijke situatie levert het lichaam op korte termijn extra energie, die in de loop van de evolutie zou moeten worden gebruikt om fysiek te reageren - hetzij met vechten of met ontsnapping. Als dit zo nu en dan gebeurt, reguleert het metabolisme het eenvoudig. "Echter, als stress een permanente conditie wordt, zal regulering uiteindelijk mislukken, " zegt stressonderzoeker Silke Feller van DIFE.

Minder stress en overgewicht door hypnose

Het stresshormoon cortisol speelt hier een speciale rol. Om de stress het hoofd te bieden, verhoogt het de eetlust voor hoog-vet en hoog-suiker voedsel, bovendien lijkt het het effect van het verzadigingshormoon leptine te remmen. Maar dat is niet alles: samen met insuline zorgt cortisol ervoor dat we meer vet opslaan (bij voorkeur op de maag) en het vetverlies vertragen. Met een dodelijk effect: degenen die last hebben van chronische stress, dus het is dubbel moeilijk om slank te blijven of te worden. Dat is waarom voedingsdeskundige Dr. Burkhard Jahn bij patiënten met afvallen altijd ook de psyche (der-ja-weg.com). Met hypnose en mentale training probeert hij de getroffenen te beschermen tegen stress en de weg naar afvallen te vergemakkelijken.

Dus je kunt stress verminderen!

Gebrek aan slaap leidt tot obesitas

Laatste belangrijke factor voor aanhoudende obesitas: gebrek aan slaap. Talrijke studies tonen aan dat te weinig of slechte slaap je dik kan maken. Nogmaals, hormonen spelen opnieuw een grote rol. Een kortere slaapperiode verhoogt het niveau van het eetluststimulerende hormoon ghreline en vermindert de concentratie van de "verzadigings" leptine en insuline.

'S Nachts is onze vetverbranding in volle gang

Met een dagelijkse slaapduur van minder dan vier uur neemt het risico op zwaarlijvigheid toe met meer dan 70 procent. Onder zes uur is het nog steeds verhoogd met 23 procent. Met voldoende, ongestoorde nachtrust, blijft de vetverbranding een nacht lang op volle snelheid draaien. Als je oplet, kun je de kilo's veel beter aanpakken.

Conclusie: Dick hoeft dat niet te zijn!

Vet of slank zijn is niet alleen een kwestie van eten en hoeveel sport we doen. Veel andere factoren spelen een belangrijke rol. We kunnen onze genen niet veranderen, maar we kunnen wel een koers bepalen om het optimale gewicht in ons eigen frame te krijgen!

Wat maakt ons echt dik

In de onderstaande tijdlijn laten we zien welke factoren in de eerste 35 jaar van het leven kunnen bijdragen aan de vorming van obesitas - en dat begint al voor de geboorte, met onze genen. Daarnaast zijn er veel andere mogelijke oorzaken, die ervoor zorgen dat we uiteindelijk meer spek op de ribben hebben, zoals we liefhebben. We kunnen echter veel van hen positief beïnvloeden!

De 5 grootste vetproducenten

darmflora:
De samenstelling van bacteriën bepaalt hoeveel calorieën we uit onze voeding halen.

stress:
een gigantische meststof. Stresshormonen bevorderen de eetlust voor voedingsmiddelen met een hoog suiker- en vetgehalte.

Onregelmatige maaltijden:
laten we meer en ongezonder eten. Studies tonen aan dat weinig, normale en weelderige maaltijden helpen bij gewichtsbeheersing.

Gebrek aan lichaamsbeweging:
Het begint tijdens de kindertijd en gaat door in het professionele leven. Wie niet beweegt, lijdt meer onder stress.

Slaapgewoonten:
Te weinig slaap verstoort het regeneratiemetabolisme, waardoor hongerhormonen te ver gaan.