Figurfalle Glutamaat Maakt de smaakversterker je dik?

Glutamaat is de boosdoener die ons extra kilo's op de heupen geeft. In elk geval suggereert dit een recente studie door de University of North Carolina.

Hoewel we calorieën tellen, vet verminderen en minder koolhydraten consumeren, worden we dikker. Schuldgevoelens kunnen additieven zijn in ons voedsel. De smaakversterker glutamaat is een van deze additieven, die vaak wordt aangeduid als een geheim vetmeststof. Journalist en auteur Hans-Ulrich Grimm waarschuwt in zijn boek "The calorie lie" vóór het additief voor levensmiddelen. Veel voedingsdeskundigen blijven echter volhouden dat glutamaat onschadelijk is.
Een nieuw onderzoek van de Universiteit van North Carolina zou dat nu kunnen veranderen. De studieresultaten versterken de aanname dat glutamaat onze love handles bevordert. Studiedirecteur Ka Ha observeerde de voedingsgewoonten van ongeveer 750 mannen en vrouwen in China, vooral met betrekking tot hun glutamaatconsumptie. De studiedeelnemers, die veel glutamaat consumeerden via hun dieet, wogen meer dan degenen die spaarzaam waren met de smaakversterker. Eerdere studies hadden gesuggereerd dat er mogelijk een verband bestaat tussen glutamaat en obesitas. Deze studies werden echter gedaan met dieren.
Glutamaat maakte ook negatieve koppen met het zogenaamde "China Restaurant Syndrome", dat zich manifesteert met roodheid, tremoren en misselijkheid. De smaakversterker komt vaak voor in bereide maaltijden, is een onderdeel van Aziatische kruidenmengelingen, soja- en vissaus.
Degenen die in de toekomst veilig willen spelen, moeten glutamaat beter verminderen of helemaal weglaten. Meestal helpt een blik op de ingrediënten. De verschillende glutamaten worden daar weergegeven met de nummers E 620 tot E 625.
Bron: Society for Health, Information and Prevention eV