Yogadansen dansen in de ontspanning

Deze beweging combineert klassieke yogabewegingen met dansroutines om te ontspannen en het lichaam te versterken. We onthullen meer ...

Yoga en dansen: een ongewone mix. Maar wie denkt dat je deze twee activiteiten niet met elkaar kunt combineren, heeft het mis. De dynamische yoga-oefeningen worden perfect aangevuld door dansende elementen in deze sporttrend - dat yogadansen de ideale introductie tot meditatie maakt.

Ontspanning voor de ziel

Yogadancing is ontwikkeld door de in Hamburg wonende yogaleraar Miriam Wessels, die haar jarenlange onderwijservaring gebruikte. Met dit nieuwe concept - door middel van klassieke meditatieve oefeningen, Freedance-afzettingen en ademhalingscontrole - is het hele lichaam nodig. Tegelijkertijd vindt ontspanning plaats in de loop van de les van ongeveer 90 minuten, terwijl lichaam en geest met elkaar verzoend worden.

Hoe werkt het?

Je wordt verwelkomd in een yoga-danscursus met zachte muziek, die je voorbereid op de aankomende training. Aanvankelijk zou elke deelnemer op zichzelf moeten reflecteren en zijn lichaam en emoties waarnemen. Na deze opwarmfase gaat het verder met bewegende ritmes en danssequenties, waarin individuele stortingen en gratis uitvoering zijn toegestaan. Dit wordt gevolgd door klassieke yogahoudingen en een ontspanningssequentie, voordat de yogadancingles wordt voltooid met een eenvoudige bewegingsmeditatie. In deze eenheid worden zogenaamde 'mantra-bewegingen' uitgevoerd - een herhaling van bepaalde reeksen bewegingen die helpen om zijn geest te kalmeren.

Voor wie is yogadancing geschikt?

Iedereen kan aan deze vorm van beweging deelnemen. Mensen van alle leeftijden, uithoudingsvermogen en gewichtsklassen profiteren van de voordelen van yogadancing. Zo zijn de ritmische danssequenties en de eenvoudige yoga-oefeningen gemakkelijk te combineren, wat vooral leuk zou moeten zijn voor nieuwkomers op yoga. Maar zelfs hardcore yoga-fans krijgen hun geld waard met dit holistische trainingsprogramma: ze kunnen breken met hun traditionele trainingsroutine en nieuwe manieren vinden om te ontspannen. Zelfs voor degenen die iets willen doen voor fitness, biedt Yogadancing aan. De choreografieën en bewegingen vereisen coördinatievaardigheden en ook zijn conditie kan tijdens deze training worden versterkt. Bovendien spannen de yoga-elementen de spieren aan en verbeteren ze de mobiliteit.

Laten we gaan!

Yogadancing-cursussen worden landelijk aangeboden in workshops en in haar Hamburgse yogastudio Miriam Wessels worden regelmatig afspraken georganiseerd. Meer informatie is te vinden op hun website of bij de Association Gymnastics and Leisure. Proeverijlessen zijn beschikbaar voor ongeveer 10 Euro.