Nieuwe studie Eet goed - Slim voor altijd!

Diogenes-studie: 763 volwassenen en 787 kinderen brachten in totaal 8500 kilo naar de grond. Prof. med Andreas Pfeiffer spreekt over doelen en optimaal voedsel.

True Fitness Blog: Wat waren de doelen van de pan-Europese "Diogenes Study" waarvan u de leider bent?
Prof. med Andreas Pfeiffer: In verschillende onderzoekscentra in Europa - onder meer bij het Duitse instituut voor voedingsonderzoek in Potsdam-Rehbrücke - hebben we deelnemers geholpen hun lichaamsgewicht te verminderen met 800 calorieënvoeding. Degene die dit deed, nam toen deel aan de eigenlijke studie. 763 volwassenen en 787 kinderen verloren in totaal 8500 kilogram. Na het afronden van de gewichtsvermindering, moest elk gezin een bepaald dieet volgen dat niet verschilde in caloriegehalte maar in eiwit-, vet- en koolhydraatgehalte en ook in het type koolhydraat (hoge of lage glycemische index). Uit de voorlopige evaluatie bleek duidelijk dat na het dieet de deelnemers minder gewicht kregen toen ze het eiwitgehalte in het dieet verhoogden.
Geldt dit ook voor een reductiedieet zoals het FIT FOR FUN-dieet?
Kortom, het blijft dat de persoon gewicht verliest wanneer het minder calorieën verbruikt dan het lichaam nodig heeft. Maar de meeste mensen houden zich niet aan een dieet, omdat ze altijd honger hebben. Dus het is logisch om voedingsmiddelen te verkiezen die langer meegaan. Eiwit, met zijn fysiologische eigenschappen en hoge verzadiging, kan helpen de energie-inname te beperken. Het is ook nuttig om veel vezels zoals groenten te eten en veel water te drinken.
Vroeger waarschuwden voedingsdeskundigen voor te veel eiwitten?
Klopt, maar de huidige studie vereist een verandering in de aard van het eiwit. Als u uw behoeften met fat worst behandelt, eet u veel calorieën en riskeert u verhoogde bloedlipiden. Het is ook relatief zeker dat een hoge consumptie van rood vlees zoals varkensvlees en rundvlees het risico op kanker verhoogt. Het hangt van de eiwitbron af.
Welke voedingsmiddelen zijn ideaal?
Andere studies hebben aangetoond dat melkeiwitten, zoals kwark, yoghurt of kaas, een gunstig effect hebben op de gezondheid. Kies mager rassen hier. Naast de gezonde eiwitten is vis ook de eerste keuze vanwege het jodiumgehalte en omega-3-vetzuren. Vooral plantaardige eiwitten van noten, granen en peulvruchten, maar ook tofu verzadigt goed en is rijk aan essentiële aminozuren.
Hoe goed zijn peulvruchten geschikt als dieetvoeding? Ze bevatten eiwitten, maar ook koolhydraten!
Perfect, omdat peulvruchten een zeer gunstig eiwitgehalte hebben, koolhydraten met een lage glycemische index en veel vulvezel. Er is ontdekt dat in gewassen die vaak peulvruchten consumeren als de belangrijkste koolhydraatbron in plaats van aardappelen, pasta en brood, minder gewichtsproblemen en weinig diabetes mellitus voorkomen. Maar: degenen die nauwelijks peulvruchten hebben gegeten, zouden er niet dagelijks hoeveelheden van moeten eten vanwege de bekende bijwerkingen.
Is het eiwitrijke Dr. Atkins-dieet immers niet zo slecht?
De Diogenes-patiënten aten rijk aan eiwitten, maar hadden relatief weinig vet. Het Atkins-dieet heeft een hoog percentage dierlijke vetten dat nogal ongezond is en contraproductief in het afvallen. Optimaal is een reductiedieet zo rijk aan vitamines en mineralen dat het je fit houdt en op lange termijn smaakt. Ook nuttig: een programma voor beweging en een anti-stressprogramma.