Gebrek aan vet Eet u voldoende vet?

Je bent altijd koud en je kunt niet helder denken? Misschien neemt u niet genoeg vet in. Pas op voor deze vijf symptomen van vetarm.

Vet is slecht, vet maakt je dik - we hebben deze overtuiging geïnternaliseerd, zodat we bijna automatisch toegang hebben tot lichte producten en deze zo vetarm mogelijk eten. Hebben we het overdreven?

Vet is eigenlijk geen onnodig kwaad, maar een vitale bouwsteen voor de gezondheid. Vet helpt bij de productie van belangrijke hormonen en zorgt ervoor dat het hart en de hersenen functioneren; Veel vitaminen zoals A, D, E en K kunnen alleen door het lichaam worden opgenomen en verwerkt in combinatie met vet - zonder vet is hun inname dus gratis. En verwarrend genoeg hebben we vet nodig om het eigen vet van het lichaam te verbranden.

Het vermijden van lichte producten heeft een bijkomend probleem, omdat de voedingsindustrie vaak het vet vervangt door suiker - enerzijds om het ontbrekende volume te compenseren, anderzijds om de smaak te verbeteren. Hoewel light foods vetreducerend zijn, zijn ze niet noodzakelijkerwijs lager in calorieën - en verborgen suiker kan ook bijdragen aan diabetes type 2 bij nietsvermoedende consumenten. Als je terug wilt naar meer vet, moet je goed kijken: te veel verzadigde vetzuren uit dierlijk voedsel en alle transvetten, die in sommige margarines en gefrituurd voedsel worden aangetroffen, moeten nog steeds worden vermeden. Goede bronnen van vet zijn plantaardige oliën zoals olijfolie, avocado of kokosnoot, vette vis zoals zalm en makreel en noten.

Heb je te veel vet van het menu weggelaten in een goedbedoelde levensstijl? Deze vijf symptomen kunnen aanwijzingen zijn.

Symptoom 1: Droge, schilferige huid

Voor ons lichaam is vet wat olie is voor een automotor - als alles goed is gesmeerd, gaat het gewoon beter. Wanneer we vet opnemen, leveren we ook de talgklieren van de huid, die van binnenuit als een vochtinbrengende crème werken.

Onze tip tegen de droge huid: eet vaker avocado's, want naast waardevolle vetten bevat de huidvriendelijke vitamine E.

Symptoom 2: altijd hongerig

Een of twee uur na een maaltijd rommelt het al in je maag en heb je honger? Dan ben je nog niet vol vet geraakt, het levert een grote bijdrage aan verzadiging en voorkomt tegelijkertijd dat we teveel in onszelf glijden.

Onze tip tegen honger: soms is het genoeg om een ​​beetje koudgeperste olie over rauw voedsel te strooien of de salade te besprenkelen met noten en zaden zoals dennen, zonnebloemen of pompoenpitten.

Symptoom 3: Mist in het hoofd

U voelt zich vaak duizelig en niet erg duidelijk? Omega-3-vetzuren spelen een belangrijke rol in de hersenfunctie en het geheugen - misschien krijgt u er geen genoeg van.

Onze tip voor Brain Power: probeer driemaal per week vette vis te eten - makreel, sardines en zalm bijvoorbeeld. Spirulina, chia en lijnzaad bevatten ook veel omega-3.

Symptoom 4: altijd bevriezen

Je bent altijd koud, zelfs als anderen het warm vinden? Dan heb je niet genoeg vet in het systeem om het te verbranden. Meer vet kan uw interne verwarmingssysteem weer laten werken.

Tip voor chillers: vaak knabbelen noten, omdat ze niet alleen waardevolle vetten bevatten, maar ook gezonde vitamines en mineralen.

Symptoom 5: kan niet afvallen

Je knaagt aan rauw voedsel, knipt salades, eet fruit en anders alleen maar gezonde dingen, maar de vetkussentjes willen gewoon niet smelten? Dan, paradoxaal genoeg, mis je misschien dik! Dit komt omdat vetarme diëten vaak falen omdat het lichaam krampachtig vasthoudt aan zijn laatste vetreserves als we het nieuw weigeren. Bovendien eten we vaak meer koolhydraten als we de vetinname verminderen - niet goed voor het cijfer. Bovendien zijn we nauwelijks beu en gaan de gedachten rond het eten, wat een kwelling kan zijn.

Onze tip tegen dieetfrustratie: zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet eet en plaats in plaats van extra porties koolhydraten bewust gezonde vetten op het menu - oliën, noten, vis en de ponden vallen al.