Gezonde vetten: 7 gezonde oliën & vetten voor uw keuken

Olijfolie, raapzaadolie, boter, koud geperst, geraffineerd - welk vet moet het best worden gebruikt? We noemen 7 gezonde vetten en hun toepassingen.

Photo Gallery

Van mild tot sterk - de selectie van oliën is enorm. True Fitness Blog beveelt deze 5 speciale oliën aan voor iedereen: altijd koel en donker en snel consumeren wanneer het begint!

Deskundigen zijn het erover eens dat gezonde vetten een belangrijk onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet.

  • Over het algemeen zouden we de voorkeur moeten geven aan vetten die rijk zijn aan omega-3-vetzuren of oliezuur - omdat deze vetzuren essentieel zijn voor het leven, beschermen tegen het hart en zeker te zelden op onze bord terechtkomen. Het is echter goed om vaker af te wisselen en verschillende oliën in uw keuken aan te bieden. De basis is altijd een goede olijfolie (rijk aan oleïnezuur) en als omega-3-bron, bijvoorbeeld koolzaadolie of lijnzaadolie. Met walnoot, sesam- of papaverolie kunt u interessante smaakaccenten instellen. Je hebt ook een eenvoudige olie nodig om te frituren. Maar vooral met de koudgeperste oliën moet je ze snel gebruiken. Koop dan mogelijk alleen kleinere flessen.

Gezonde vetten voor het koude eten

In plantaardige oliën zijn koolzaadolie en lijnolie de leiders in het gehalte aan omega-3 vetzuren.

  1. Geraffineerde koolzaadolie is geschikt voor frituren, bakken en koken, koud geperst is ideaal voor de koude keuken.
  2. De zeer hoogwaardige maar ook smaakintensieve lijnolie is een geweldige kers op de taart voor koude gerechten, soep of aardappelen met kwark.
  3. Ook ideaal voor salades en dipsauzen, omdat deze rijk is aan hartbeschermend en cholesterolverlagend oliezuur, is extra vergine olijfolie koud geperst .

Daarentegen zijn sommige eerder veel geprezen oliën zoals distelolie, zonnebloemolie, tarwekiemolie en maïsolie niet zo gunstig. Ze bevatten veel omega-6-vetzuren - waarvan we sowieso veel consumeren. Omdat ze ook in dierlijke bronnen zijn zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Daarom moeten we tegengaan met omega-3-rijke oliën.

Gezonde vetten Voor braden, bakken, stoven

Nogmaals, geraffineerde koolzaadolie is ideaal, omdat het relatief smakeloos is en goed past bij zowel zoete als pittige gerechten. Als je het hartelijk lekker vindt en slechts een korte tijd wilt frituren of frituren, gebruik dan olijfolie.

  1. Boter is ook zeer geschikt voor kort poetsen en bakken - want ondertussen weet men dat melkvet op geen enkele manier schadelijk is voor de gezondheid. Bij erg heet voedsel zoals biefstuk is boter maar al snel te donker. Gebruik dus liever voor raffinage.
  2. Reuzel is een klassieker voor knapperig, brandend vlees, omdat het erg hoog kan worden verwarmd. Reuzel wordt gewonnen uit het vet van dieren - wie er een probleem mee heeft, vindt een gezonder alternatief in raapzaad en olijfolie.

Gezonde vetten om te braden

Frituren is ongetwijfeld een van de rijkste bereidingswijzen. Aangezien gefrituurde plantaardige vetten meestal in de supermarkt worden aangeboden om te braden en ze rijk zijn aan vasculaire transvetzuren, moet u zo min mogelijk frituren. beter:

  1. Pinda-olie of
  2. Verhit de zonnebloemolie kort in de wok, bak het voedsel en laat het goed uitlekken.

Gebruik de olie niet meer na de bereiding.